Kvarteret Strandbaden i Falkenberg får omfattande upprustning

Upprustningen av Kvarteret Strandbaden i Falkenberg är igång. Under två års tid kommer runt 100 nya parkeringsplatser byggas, strandpromenaden breddas och cirka 160 träd fällas.

ANNONS
|

Upprustningen av Kvarteret Strandbaden är den andra i raden av satsningar som gjorts runt Skrea strand de senaste åren.

När Klittervägen rustades upp och förnyades 2016 möttes förändringarna av stor kritik. Röster på sociala medier menade att nära 100 parkeringsplatser byggts bort, medan tidningen räknade antalet till cirka 70.

Då bemöttes kritiken av förvaltningschefer som menade att det rörde sig om ett missförstånd och att det snarare blivit fler parkeringar i området.

Nu svänger politikerna och Georgia Ferris (KD) berättar att en utredning av området är på gång.

– Klittervägen blev fel. Vi håller på att utvärdera det för att i ett senare skede göra om och göra rätt. Det är ett arbete som pågår i förvaltningen just nu.

ANNONS

Vilken del blev fel och kan göras om?

– Det var en stor parkering som försvann där (intill Ocean Hotell red.anm.) som inte skulle tagits bort. Sen handlar det också om hänvisning. Personer som är på besök i Falkenberg kanske inte känner till alla bra platser och gator man kan stå på, då måste vi sätta upp skyltar som guidar, säger Georgia Ferris.

Detta ska göras i Kvarteret Strandbaden

Upprustningen av Kvarteret Strandbaden har en budget på uppemot 30 miljoner, varav 16 miljoner står för själva byggkostnaderna.

Under våren ska 60 nya parkeringsplatser anläggas bland annat bakom Klitterbadet. Strandpromenaden kommer även att breddas och få nya sittplatser.

Till hösten ska 30-40 fler parkeringsplatser byggas. När projektet är klart kommer ett nytt torgområde, offentliga toaletter, ny gatubelysning, cykelparkeringar och nya träd på Havsbadsallén vara på plats.

– Besökare kommer nog undra de kommande två somrarna varför det ser ut som det gör. Men det kommer vara värt väntan, säger Georgia Ferris.

Planerna möts nu i startskedet inte endast av stående ovationer. Per Ola Eriksson är en av de boende i området som kommer att bo närmast den nya parkeringen bakom Klitterbadet, som idag är en tallskog. Han berättar att det finns en oro över antalet träd som kommunen vill fälla och att det kan hota det klassiska halländska strandlandskapet.

ANNONS

160 träd ska fällas

– 160 träd är väldigt mycket. Jag minns när Gekås tidigare delägare fällde massa träd på Grimsholmen, då var det inte okej enligt kommunen och han fick betala över tre miljoner. Nu när kommunen bestämt att det ska göras är det plötsligt okej trots att detta egentligen är en finare skog.

När detaljplanen för området fastslogs 2017 föregick den av en lång process där bland annat grannar i området överklagat just mängden planerad parkeringsyta.

– Problemet som uppstått är att de inte tagit höjd för alla de attraktioner som finns här för längesedan. Jag förstår att det finns en logik i att bygga fler parkeringsplatser här men under de riktigt fina sommardagarna kommer inte ens detta att räcka ändå, säger Per Ola Eriksson.

Det ska inte bli en enda stor parkeringsplats

De träd som ska fällas är till störst del oxlarna i Havsbadsallén. Tidningen har tidigare rapporterat att träden blivit sjuka och ska ersättas med nya.

– Vi har dragit ut på det så länge vi kunnat men nu går det inte länge. För att undvika att behöva gräva två gånger har vi även velat vänta på arbetet med nya gatubelysningen, säger Georgia Ferris.

I övrigt är det framför allt tallar och björkar som ska fällas till förmån för nya parkeringsplatser. Georgia Ferris menar att områdets karaktär inte kommer förändras efter att träden tagits bort.

ANNONS

– Vi kommer spara träden runt om parkeringarna för att behålla känslan. Det ska inte bli en enda stor parkeringsplats utan vi har försökt tänka så bevarande som möjligt.

ANNONS