Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Carlsson-Lennström Bild: Privat
Anders Carlsson-Lennström Bild: Privat

Kulturskolans chef i Falkenberg slutar efter 21 år

Kulturskolans chef Anders Carlsson-Lennström, 57, var på väg mot en guldklocka. Istället sa han upp sig från Falkenbergs kommun efter 21 år. – Jag tror inte på det som ska genomföras framöver, säger han.

Det är ingen hemlighet att Anders Carlsson-Lennström är skeptisk till att stoppa in kulturskolan i nya Argus.

– Jag var tvungen att bestämma mig för om jag skulle vara kvar eller inte. För att gå och gnälla och vara bitter är ju värdelöst, konstaterar han.

Senaste tiden har präglats av besparingar inom kulturskolan. Ett besparingsbeting på 700 000 kom inför budgeten 2019 och ytterligare 500 000 kom i maj samma år.

– Sen kommer det helt plötsligt ett förslag om kulturskolan 2.0, vilket enligt min mening innehöll det som vi redan håller på med. Det blir lite konstigt.

Nytt jobb som rektor

I februari började Anders Carlsson-Lennström ett nytt jobb som rektor på Markaryds folkhögskola.

Han har jobbat kvar på timmar som chef för kulturskolan i Falkenberg. I senaste resultatrapporten skrev han att det inte går att plocka bort mer av verksamheten.

– Då får politikerna plocka bort alltihopa, smärtgränsen är nådd om de vill ha en kulturskola.

Som mest 25 anställda

Runt 2007 var kulturskolan som störst med 25 anställda. Idag är det 19 medarbetare.

Första neddragningen kom omkring 2009 och sedan dess har antalet anställda sakteliga blivit färre.

– Jag märker hur min personal har kämpat. Människor som arbetar med kultur är eldsjälar som brinner för sitt jobb och vill att barn och ungdomar ska lära sig olika konstnärliga uttrycksformer.

Lagt fram önskemål

Anders Carlsson-Lennström säger att han tillsammans med personalen vid fem tillfällen under de senaste åren lagt fram önskemål kring lokaler och konsertsalar.

– Jag upplever att det inte är någon som lyssnat på oss. Beskedet till mig har varit att ”man tycker inte” och att ”man blir irriterad på kulturskolan”. Men jag vet aldrig vem ”man” är, vilket är intressant.

– För det är aldrig någon som ställer sig upp och säger att jag vill inte ha någon kulturskola. Jag hade hoppas på nya Framtid Falkenberg, men jag har inte riktigt vetat vad jag har dem.

– Kulturskolan har alltid oppositionen med sig för den kan lova vad som helst och behöver inte stå för sina löften, säger Anders Carlsson-Lennström.

Mest stolt över kulturpedagogerna

När han summerar sina 21 år i Falkenberg är han mest stolt över att han fick igång kulturpedagogerna.

– Att de kom ut i grundskolan så att alla barn i årskurs ett och två fick ta del av rytmik, dans, drama och bild. Sen är jag stolt över våra orkestrar, körer och ensembler, stolt över alla elever som har gått vidare till att bli musiker och musiklärare eller till att bli en kunnig publik.

– Framförallt är jag stolt över personalen som är ett arbetslag som brinner för att jobba med kultur och ungdomar, säger Anders Carlsson-Lennström, som 2003 arrangerade en studieresa för sin personal till New York.

– Vi besökte bland annat Juilliard och Manhattan School of Music. Det vi lärde oss där var att vi var på rätt väg med vårt arbete med att utveckla Falkenbergs kulturskola med ensembler, körer och orkestrar och vår satsning med kulturpedagoger i grundskolans lägre årskurser.

LÄS MER: Falkenbergs nya chef på kulturskolan får deltidstjänst

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här