Kulturpris till Lasse i Långås

En eldsjäl och glädjespridare som tjänat sjöfolket troget i hela fyra decennier. Så beskrivs Lasse Hult i Långås som belönats med Seko sjöfolks traditionella kulturpris.

ANNONS
|

Han hade dubbel anledning att fira i förra veckan. Som stor Gais-supporter gladde sig Lasse Hult först åt att favoritlaget besegrade Västerås. Kvällen efter fick han ta emot pris på konferensanläggningen Bommersvik utanför Södertälje.

– När jag fick reda på att jag skulle få det kom det en tår, avslöjar Lasse.

Kultur och idrott

Han har hamnat i ett celebert sällskap. Bland tidigare pristagare finns bland andra Mikael Wiehe, Kjell Bergqvist, Anne Lundberg, Peter Birro, Maria-Pia Boëthius, Rolf Wikström och Kent Andersson.

Lasse Hult får priset för sina insatser inom sjöfolkets kultur- och fritidsverksamhet. Han gick till sjöss som 17-åring men har framför allt tjänstgjort i land. Först i hemstaden Göteborg men sedan många år i Rotterdam och några år i Kobe i Japan.

ANNONS

På olika sätt har han uppmuntrat till läsning och arrangerat idrotts- och motionsaktiviteter för sjömän både i hamn och till sjöss. Alltid levererat med ett gott humör och en rejäl dos göteborgshumor.

Efter pensioneringen 2013 flyttade han från Holland till Halland och bosatte sig i Långås.

Saknade sjöfolket

– Men det räckte inte med att spela golf. Jag saknade att träffa sjömännen, förklarar Lasse.

Därför har han på deltid fortsatt att serva sjöfolk i hamnarna i Falkenberg, Varberg och Halmstad. Till exempel genom att arrangera fotbollsmatcher eller enklare friidrottstävlingar. Något han hoppas kunna fortsätta med så länge han känner sig frisk.

Vad ska du göra med prispengarna?

– De får min hustru ta hand om. Jag får fira med henne och våra två katter.

ANNONS