Kronan utrymd efter brand

Gallerian fylldes under måndagseftermiddagen av rök efter en brand som misstänks vara anlagd. Byggnaden evakuerades och spärrades av.

ANNONS
|

Vid 13.20-tiden på måndagen larmades räddningstjänsten tillKronan i Falkenberg. På plats upptäckte de en fullt utveckladbrandinne på en av toaletterna i mitten av byggnaden.

Enligt räddningstjänsten släcktes branden snabbt, men på grund av den kraftiga rökutvecklingen fick gallerian evakueras.Polis har spärrat gallerian och står stationerade utanför ingångarna.

– Det har kommit ut rök i stora delar av byggnaden, säger insatsledare Mattias Florin.

Räddningstjänsten befinner sig fortfarande på plats och använder sugande fläktar för att avlägsna röken. Räddningsinsatsenblev omfattande. Att toaletten saknade frånluftsventilation blev extra problematiskt.

Ulrika Andersson, butikschef på butiken Gina Tricot, befann sig bara några meter från toaletten där branden startade. Hon menar att de som anlade branden är kända av butiksägarna i Kronan sedan tidigare.

ANNONS

– De satte eld på tidningar inne på handikapptoaletten så branden tog sig fort,säger Ulrika Andersson.

– Folk har sett dem och det lär finns bilder på dem också, från övervakningskameror.

Röklukten var påtaglig i stora delar av byggnaden redan när brandlarmet gick och personal och kunder lämnade butikerna i gallerian.

– Jag vet inte om kläderna har klarat sig. Fläktarna går ju fortfarande. Det är personer från försäkringsbolaget på väg ner, säger Ulrika Andersson.

Roger Johansson på Ekängengruppen, en av ägarna till Kronan Shopping, har varit på plats vid lokalen under dagen. Han bekräftar att handikapptoaletten är totalförstörd efter branden.

– Vi har stängt ner och det kommer inte öppna mer i dag. Just nu arbetas det med brandsanering. Av det jag har fått till mig hittills så ser det ut som om vi kan ha öppet som vanligt i morgon, säger Roger Johansson under måndagseftermiddagen.

I vilken omfattning som varor i gallerian har tagit skada av röken är oklart. Men de signalersom Roger Johansson hittills har fått är lugnande för butiksägarna.

– Enligt brandsaneringskillarnas första koll så verkar det inte vara så illa. Det är vår förhoppning. Det var nog tur i oturen att det här hände i en begränsad del av huset, säger han.

ANNONS
ANNONS