Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Kronan stänger för allmänheten

Dålig beläggning, problem med säkerhet och stor skadegörelse är bakgrunden till att parkeringshuset Kronan stängs för allmänheten efter sommaren. – Vi hoppas den här förändringen ska falla ut väl och att vi får ordning på problemen, säger Håkan Johansson, Ekängengruppen.

Från och med den 1 augusti kommer parkeringshuset Kronan inte längre vara öppet för parkering mot avgift för allmänheten. Istället kommer det att vara ett stängt parkeringshus där platserna hyrs per månad. 

Parkeringshuset Kronan drivs av Centrumparkering AB, som ägs av Ekängengruppen, och gör förändringen för att få bukt mot de problem som funnits kring parkeringshuset i flera år. Det handlar om framför allt skadegörelse och säkerhet. Hallands Nyheter har tidigare rapporterat om hur anställda i butikerna i gallerian varit rädda för att parkera i huset då det på kvällar under delar av året varit becksvart.
– Säkerheten är central för oss, mörker ökar risk för överfall men också för att någon gör sig illa, säger Håkan Johansson. 

Ett stort problem är, enligt Johansson, att det finns människor som vill att garaget ska vara nedsläckt. 
– När elkablar ligger utanpå väggar är det lätt att se till det genom att skära sönder en kabel. Sedan har det varit fler former av skadegörelse. Genom att det blir ett stängt parkeringshus med portar hoppas vi öka säkerheten och minska skadegörelsen.

 Bakom de nya planerna på långtidsuthyrning ligger också dåliga siffror för verksamheten som gått med stor förlust i många år. Beläggningen är dålig med kring fem-tio betalande parkeringsgäster per dag. Flödesmätare visar också att besökare i Gallerian i väldigt liten utsträckning kommer från parkeringshuset. 
– Vi hoppas det här gör att fler väljer att långsiktigt ha sin parkeringsplats hos oss i det som blir ett stängt och säkrare parkeringshus. Annars får vi fundera igen hur vi ska göra. De flesta parkeringshus i stan har det så här dock så egentligen är det inget dramatiskt, säger Håkan Johansson. 

Turerna kring parkeringshuset Kronan har varit många de senaste åren och förutom problemen med skadegörelse hade Centrumparkering AB en mångårig tvist med Falkenbergs kommun. Anledningen till tvisten var att Centrumparkering ansåg att kommunen hade felaktiga servitut som innebar att de betalade alldeles för lite för sina dåvarande platser i p-huset, utifrån ett avtal skrivet 1975. Efter att ha varit uppe i flera rättsliga instanser löste sig tvisten förra året då parterna kom överens och kommunen flyttade sina parkeringar. Nu hoppas Centrumparkering få ordning på kvarvarande problem. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här