Kritik mot tillgängligheten på Argus


– Jag undrar om de som byggt Argus läst lagen om allas rätt till tillgänglighet. Jätteknepigt att ta sig igenom entrén och till andra våning. Jag är beroende av min permobil men hissen var för liten, säger Anita Ackelöv.

ANNONS
|

Hon är ganska nyinflyttad i Falkenberg och har utan problem besökt det gamla biblioteket. Anita Ackelöv är helt beroende av sin permobil och såg fram emot att komma till det nya fina kulturhuset i mitten av september. Men det blev omedelbart problem med att ta sig in.

Ändå hade hon hjälp av sin granne Gösta Harryson. Men de fick be personal om hjälp för att ta sig igenom genom de dubbla entrédörrarna. Dörrarna hann slå igen innan permobilen hann in till nästa dörrkontakt.

Besvärligt vid hissar

Inne i lokalen gick det inte att använda hissen för allmänheten som var ur funktion. Personal fick tillkallas igen och Anita fick åka personalhiss till andra våning. Även här var det svårt att svänga runt med permobilen i korridoren.

ANNONS

Väl uppe på andra våning stod tidningsställ så tätt att de fick puffas undan för att komma fram med permobilen.

Sedan var det nytt trixande med personalhiss när de skulle tillbaka till första våning och det krävdes två personer för att öppna entrédörrarna igen.

– Det är tragiskt att det blivit så. Jag kommer inte att åka dit mer, säger Anita Ackelöv.

Trappor i konsertsalen

Två dagar senare återvände grannen Gösta Harryson efter tips om att även husets konsertlokal (Argussalen) var svårtillgänglig.

– Det första man möter när man kommer in är en trappa med fem steg ned och i andra änden en trappa med fem steg upp, berättar Gösta Harryson.

Besökare med permobil eller rullstol får ta hissen ned till källaren och via en smal korridor åka in i konserthallen. Den här gången fungerade hissen men den är så liten att en permobil med nöd och näppe går in och det finns inte plats för en medhjälpare.

Gösta Harryson konstaterade även att nödutgången går via scenen och dit får man ta sig via trappsteg. En lyftplattform finns på ena sidan men en person på plats berättade att lyften inte fungerat när en elev i rullstol skulle upp på scenen.

Fin för friskt folk

Gösta Harryson tycker att det är en väldigt fin byggnad för folk som är friska och kan röra sig obehindrat. Plus att personalen är mycket hjälpsam och tillmötesgående. Men han anser att man inte följt lagen när det gäller tillgänglighet.

ANNONS

Den säger att personer med nedsatt rörelseförmåga ska kunna förflytta sig självständigt och säkert. Utan att passera trappor eller tvingas ta långa omvägar.

I ett brev till kommunrådet Per Svensson (S) har Gösta Harryson påpekat bristerna. Per Svensson svarar att en tillgänglighetssakkunnig som anlitats inför bygget hävdar att byggnaden uppfyller gällande krav enligt plan- och bygglagen.

– Besiktningen måste ha gjorts utifrån kartan. Jag har själv mätt i verkligheten att hissdörren för allmänheten till andra våning är inte 1,1 meter utan 80 centimeter. Dörren till personalhissen är en decimeter smalare än vad konsulten hävdar, säger Gösta Harryson.

– Entrédörrarna och tidningsställen ska vara fixade. Men inte problemen med att ta sig in i hissarna. Och jag fick inget svar alls på hur man ska utrymma konsertsalen om strömmen är utslagen.

Uppfyller alla krav

Kommunens byggprojektledare Andy Femling tycker det är tråkigt om Argus upplevs som otillgängligt men hävdar att bygget uppfyller alla krav.

– Entréer är alltid krångliga och tar tid att justera in. Ur energisynpunkt ska de vara öppna så lite som möjligt och ur tillgänglighetssynpunkt så länge som möjligt. När det gäller hissarna är 80 cm det krav som gäller för rullstolar.

– Jag kan inte alla regler runt Argushallen utantill men den uppfyller alla tillgänglighetskrav enligt besiktningen. Jag kan inte säga emot en sakkunnig där. Men vi får absolut kolla upp det här, säger Andy Femling.

ANNONS

LÄS MER: Argus är redo för sina första besökare

LÄS MER: Historisk första konsert i Argus

LÄS MER: Väktare på plats för att skapa lugn

ANNONS