Lars Fröding
Lars Fröding Bild: Håkan Johansson

Krislägesavtal klart för kommunen

Till följd av coronavirusets spridning har kommunstyrelsen i Falkenberg godkänt ett krislägesavtal med de fackliga organisationerna. Anställda inom kommunen kan därmed få nya kommunala arbetsplatser och arbetsuppgifter för att hålla viktiga samhällsfunktioner vid liv.

ANNONS
|

Det var i tisdags som kommunstyrelsen i Falkenberg godkände kollektivavtal om krislägesavtal med de fackliga organisationerna. Beslutet kom efter ett förslag från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Lars Fröding, kommunchef för Falkenbergs kommun, har fått i uppdrag att teckna de lokala avtalen.

— Vid väldigt speciella situationer ger det möjlighet att förflytta medarbetare mellan kollektivavtalsområden. Det kan till exempel handla om en lärare som får tjänstgöra inom socialnämnden. Det är osannolikt att det kommer hända, men det är något vi får vara beredda på, säger han.

Avtalet ger kommunen en större flexibilitet när det kommer till arbetsskyldighet, arbetstider och villkor vid problem med bemanning. Den som påverkas av krislägesavtalet får i sin tur ut en högre lön i gengäld.

ANNONS

— Det är en fördubblad kostnad för varje person som väljer att göra såhär för. Det här avtalet är så kostsamt så vi ser inte att vi kommer använda det för annat än för enskilda medarbetare. Det kommer bara ske vid yttersta nödfall, säger Lars Fröding.

Krislägesavtalet har inte funnits tillgängligt speciellt länge. I samband med skogsbränderna sommaren 2018 gjordes bedömningen att kollektivavtalen inte var tillräckliga för situationen, och som följd inrättades avtalen av SKL och Sabona. Lars Fröding poängterar att det handlar om enskilda individer som kan komma att påverkas i Falkenbergs kommun. Skulle en anställd bli aktuell för en förflyttning meddelas de i förväg, säger han.

— Vi tror att mycket går att lösa på frivillighetens basis. Detta är en arbetsrättslig ytterlighet, men det finns en stor vilja i organisationen att hjälpa till. Sedan har vi stor förståelse för att medarbetare har familjesituationer som vi som arbetsgivare måste ta hänsyn till. Vi håller en god dialog med samtliga berörda hela tiden, säger han.

Hur stor är risken att kommunen kommer använda sig av krislägesavtalet?

— Det är samma fråga som hur pandemin drabbar befolkningen och det vet vi inte. Men förhoppningen är att vi inte ska behöva använda det såklart.

ANNONS
ANNONS