Christer Bartholdsson, polisområdeschef i Falkenberg, medger att det finns kriminella nätverk i Falkenberg.
Christer Bartholdsson, polisområdeschef i Falkenberg, medger att det finns kriminella nätverk i Falkenberg.

Kriminella släktnätverk finns i Falkenberg

Falkenberg pekas ut som en av flera städer där kriminella släktbaserade nätverk agerar i västra Sverige. – Men jag skulle inte kalla dem för klan, det är mer kriminella familjer, säger polischef Christer Bartholdsson.

ANNONS
|

SVT Nyheter väst har tagit del av ett undersökningsmaterial om släktbaserade kriminella nätverk i polisregion väst. Där medger Erik Nord, polischef för område Storgöteborg, att tolv grupper opererar i Västsverige.

– Vi har sett hur de här nätverken har vuxit sig starkare under de senast tio åren, men det är först nu som detta har blivit allt mer aktuellt och akut. Men vi inom polisen har länge känt till detta, säger Erik Nord till SVT Nyheter väst.

En av städerna som pekas ut är Falkenberg. Christer Bartholdsson är polisområdeschef och medger att uppgifterna stämmer.

– Det är väl inte fel det som Erik Nord säger. Men om de skulle ha vuxit sig starkare i Falkenberg vet jag inte. Det är företrädesvis i Göteborg man ser de tendenserna, säger han.

ANNONS

Men det finns alltså släktbaserade kriminella nätverk i Falkenberg?

– Släkt och klan, för mig är det ganska många personer man pratar om. Riktigt det fenomenet har vi inte i Falkenberg just nu. Det handlar mer om kriminella familjer. Men att de är släktbaserade kan vi skriva under på, säger han.

Hur agerar de?

– Det vi känt av och sett mest av ett antal år tillbaka är ganska många uppköpsförsök av fastigheter och att man försökt slå sig in i krogbranschen. Men det är inte den öppna brottsligheten som vi råkar ut för, säger Christer Bartholdsson.

Han nämner också att det var många konstiga transaktioner och tips om bulvanköp i samband med flyktingkrisen 2015.

Hur oroliga är ni över den här utvecklingen?

– Just nu är det inte ett stort problem för oss i vår lilla stad. Jag kan mer känna att vi har löst sammansatta nätverk med kriminella individer som begår brott i ekonomiska syften och då tänker jag mest på narkotika. Den marknaden har vuxit.

– Det är ju vår bild i alla fall. Det är den typ av brottslighet som vi kommer i kontakt med här i Falkenberg.

Hur länge har ni känt till de kriminella nätverken?

ANNONS

– Det har funnits information om det här, jag kan inte svara på hur länge. Men jag ser inte att det här är vår största anledning till huvudvärk för tillfälligt.

Har de här familjenätverken satt press på er?

– Nej, det tycker jag inte. Inte under de år jag har varit här i alla fall.

ANNONS