Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kraftig renovering på av kraftverket

Här ska det produceras el till cirka 750 villor. I ungefär50 år till. Nu är den sista pusselbiten på plats. Den 28 ton tunga generatorn har monterats.

Här ska det produceras el till cirka 750 villor. I ungefär50 år till. Nu är den sista pusselbiten på plats. Den 28 ton tunga generatorn har monterats.

– Miljövänligare än såhär kan det inte bli, säger Karl-Göran Olofsson, ingenjör på Feab. Han är på plats när den sista pusselbiten i den omfattande renoveringen av kraftverket vid Herting ska läggas. Det handlar om ett rejält lyft. Den nya generatorn väger 28 ton.

Förra våren var renoveringen av den mindre generatorn från 1950-talet färdig. Nu har en helt ny köpts in för att ersätta den gamla som jobbat på i 89 år.

– Tidigare har vi använt olja och fett för att smörja lagren. Nu görs det med vatten. På så sätt blir generatorerna mer miljövänliga än de gamla, Karl-Göran Olofsson.

Den nybyggda generatorn är något effektivare än sin föregångare.

– Det handlar om åtta, tio procent. De gjorde bra saker förr, säger Karl-Göran Olofsson.

Den nya generatorn som är byggd i Tjeckien har anlänt på långtradare kvällen innan. Den är specialbyggd för Hertings kraftverk. Inför investeringen gjordes en upphandling i hela Europa. Anbud från sju olika företag kom in. Det tjeckiska företaget Strojiruy Brno lämnade det bästa.

När generatorn är monterad återstår en del betongarbeten för att den ska stå stadigt på sin plats. När betongen har torkat är det dags att låta generation börja jobba. Det blir någon gång i mitten på juni.

Förra våren genomfördes en annan stor upprustning av kraftverket som är från 1903. Då byttes dammluckorna ut. För att det arbetet skulle kunna genomföras krävdes bland annat att intagskanalen tömdes på vatten.

De gamla luckorna som var från 1928 ersattes med nya som kostade 1,7 miljoner kronor. Bytet var en del i den omfattande renoveringen som nu är avklarad. Målet med renoveringen är ett elcertifikat som i sin tur ska leda till att man får tillåtelse att producera mer förnybar energi och skapa ökad trygghet för producenten.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här