Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kocken Mikael Nyman packar matlådorna som man hoppas ska locka fler kunder till lunchen. Bild: Håkan Johansson

Krögarföreningen i Falkenberg: "Stöd de lokala företagen"

Restaurangbranschen har drabbats hårt av minskade besök efter coronaviruset. Nu kämpar krögarna i Falkenberg för att behålla sin personal, och vädjar till allmänheten om hjälp.

Effekterna av coronaviruset ekar i de glesa restaurangerna i Falkenberg. I helgen kom det hårda beslutet att Falkenbergsrevyn ställer in resten av säsongens föreställningar, vilket ledde till många avbokningar av middagsbesök hos Falkenbergs krögare.

– Det största tappet kommer från att Falkenbergsrevyn ställs in. Det är många som har en tradition av att ta en middag på Hermans i samband med revybesök, alla de försvinner ju nu, säger Pelle Ahlström, ägare av Hermans restaurang.

På grund av coronavirusets effekter på näringslivet har regeringen tagit fram nödpaket för företag som drabbas ekonomiskt. Krögarföreningen i Falkenberg tycker det är bra att regeringen gör vad de kan, men att de låga vinstmarginalerna inom restaurangbranschen kan resultera i problem när det sedan är dags att betala tillbaka.

Oro inför sommaren

I veckan har det rapporterats om stora företag i Sverige inom hotell- och restaurangbranschen som varslar anställda. Peter Hammarström är ordförande för Krögarföreningen i Falkenberg och berättar att de gör vad de kan för att behålla personalen.

– Vi försöker behålla personal i så stor utsträckning som möjligt, men det måste ju komma gäster också. Vi har öppet så länge det inte kommer ett myndighetsbeslut som säger att vi måste stänga. För att det ska funka hoppas vi att folk som inte är i riskgruppen vågar ta sig ut.

Krögarföreningens ordförande Peter Hammarström uppmanar till att stötta de lokala företagen. Bild: Håkan Johansson

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att de som ingår i en riskgrupp ska begränsa sina sociala kontakter, men det är även många andra som väljer att hålla sig från folksamlingar. I ett försök att locka tillbaka lunchgästerna har Harrys i Falkenberg börjat erbjuda möjlighet till att hämta ut matlådor, stället för att sitta i restaurangen.

– Vi var ganska tidiga med det och började redan förra veckan. Det hämtas ett par stycken varje dag, men vi hoppas såklart att det blir fler, säger Peter Hammarström som även är chef på Harrys i Falkenberg.

När är den absoluta bristningsgränsen för krögarna i Falkenberg?

– Allt beror på uthållighet, men om det inte vänt innan sommaren ligger vi alla illa till. Vi hoppas att personer som inte är i riskgruppen gör vad de kan för att stödja de lokala företagen, om det inte är en fara för sig själv eller andra såklart.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här