Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Kränkande att inte tas på allvar"

Ambulansen dröjde. Nivine el Assir och Ulrika Pape är två som var på plats när en man låg skadad i Falkagård. - SOS trodde det var bråk och tog det inte på allvar, säger Nivine el Assir.

För drygt en vecka sedan blev en 25-årig man brutalt överfallen och skadades svårt utanför sitt hem i Falkagård. Nivine el Assir och Ulrika Pape kom till platsen kort efter händelsen. Båda ringde efter ambulans men upplever att SOS Alarm inte tog situationen på allvar.
Nivine skulle hämta sin lillebror med bil för att hyra en film tillsammans. När hon kom körande såg hon sin lillebror med den skadade mannen.
- Min lillebror som bara är 16 år skrek att "de vill inte skicka ambulansen". Han var väldigt rädd och tappade tålamodet när han kände att de på SOS inte tog honom på allvar, berättar Nivine.
Nivines lillebror hade lagt den skadade på sidan. Det hade han nämligen lärt sig i skolan att man skulle göra. På SOS ska man då ha sagt att "om du lägger på skickar vi ingen ambulans".
När Nivine sedan fick kontakt med SOS upplevde hon att inte heller hon togs på allvar.
- Jag förklarade att det var en svårt skadad människa och att det inte fanns något bråk på platsen.
Vid det här laget hade det blivit folksamling. Fler försökte ringa SOS.
- Det var jag som pratade med SOS hela tiden och jag försökte säga till dem att det som hände i bakgrunden var oroliga människor. Så att de skulle förstå att det inte var någon fara för säkerheten.
Nivine berättar att efter en halvtimme kom en kvinna förbi i en bil.
- Hon var svensk och undrade vad som hänt och om hon kunde hjälpa till. Hon tog sin mobil och ringde SOS. Jag hörde hur hon sa till dem att "jamen här är inget bråk".
Kvinnan som kom är Ulrika Pape. Hon berättar att hon chockades över att där låg en svårt skadad människa.
- Det var ett stort köttsår i huvudet och han hade så ont. Alla omkring vrålade efter ambulans. Det första hon frågade när jag ringde SOS var om det var stökigt där fortfarande. Jag kunde inte förstå vad hon menade. Han var så svårt skadad och det var inte konstigt att folk var oroliga.
- Det var så hemskt, skallen var inslagen och han förlorade medvetandet. Jag trodde att han dog.
Minnena gör att hon fortfarande har svårt att sova.
Nivine anser att SOS Alarm borde lita på när människor säger att det är säkert, eller ha som rutin att skicka polis samtidigt. Som det var nu kunde folk bara stå och se på.
- Det var panik, blod överallt och såren helt öppna. Folk stod och sa "Herre gud, de vill inte hjälpa oss!" Vi kände oss så maktlösa.
Nivine el Assir upplever att det var kränkande att inte ha blivit tagen på allvar.
- Jag är vuxen och en sansad person som försökte övertyga dem på SOS vad som hänt. Men inte heller jag blev tagen på allvar. Jag upplevde det som diskriminering.
Ulrika Pape anser att bilden av Falkagård som ett oroligt bostadsområde är fel.
- Här i Falkagård är det så lugnt. Här bor mest barnfamiljer och det är sällan stökigt. Människor måste ha samma trygghet från polis och ambulans här som överallt.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här