Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kostnaderna för nya lekplatsen på Vallarna skapade reaktioner

Bygget av den nya lekplatsen på Vallarna är igång. Landskapsingenjör Johanna Falgén Lilja berättar om projektet, och oanade problem som dykt upp på vägen.

Bygget av den nya lekplatsen på Vallarna har stött på ett oväntat problem. Regeringens beslut att stänga gränserna mot Danmark, på grund av rådande pandemi, riskerar att försena bygget. Den nio meter höga klätterportalen som ska stå vid ingången till området, och danskarna som ska montera ihop den, kommer inte över gränsen.

– Det enda vi kan göra är att avvakta. Gränserna är stängda fram till 24 januari, vi får vänta på besked då. Vi undersökte lite alternativa lösningar men det visade sig inte vara aktuellt, säger Johanna Falgén Lilja, landskapsingenjör och ansvarig för projektet.

Planen var att portalen skulle tagit form på Vallarna redan första veckan i januari, och andra steg i bygget hänger på att den är på plats.

Innebär detta att projektet kan bli dyrare än väntat?

– Det är svårt att säga i dagsläget. Det beror helt på vad entreprenörerna kan göra under tiden. I nuläget innebär det inga extra kostnader eftersom det finns annat att göra, men skulle arbetet bli stillastående är det ett annat läge, säger Johanna Falgén Lilja.

Kostnaderna och planerna

Planerna inför nyinvigningen under 2021 är omfattande och mycket ska bli annorlunda. Endast tre saker från den gamla lekplatsen klarar sig när grävmaskinerna varit framme. Resten av sakerna har kasserats, de var helt enkelt för slitna.

– Kompisgungan och den vanliga gungställningen blir kvar men kommer att få nya fallunderlag. Klättertornet ska sättas ut på en helt nybyggd lekplats framöver. Tidsplan och exakt var det blir är inte helt spikat ännu men det blir i området kring Hjortsberg - Slätten och någon gång under 2021, säger Johanna Falgén Lilja.

Kommunen lägger många miljoner över ett par år för att rusta upp lekplatserna i centralorten. De sex miljoner det kostar att rusta upp Vallarna fick en del läsare att reagera.

– Om vi bryter ner det så kostar portalen och de andra sakerna vi beställt från det danska företaget i runda slängar två miljoner kronor. Sen går resten till anläggningsarbetet, inköp av övrig utrustning och komplettering av belysning. Hela markentreprenaden ligger som en klumpsumma, säger Johanna Falgén Lilja och fortsätter:

– Men folk blir ofta förvånade över vad det kostar. Bara linbanan på femtio meter som vi ska sätta dit kostar 150 000. Det kostar mer än man tror, men det kommer bli väldigt bra när allt är klart.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här