Nordic Tank. Falkenbergsföretag med gamla anor, nu med stora problem. Bild: Håkan Bergström
Nordic Tank. Falkenbergsföretag med gamla anor, nu med stora problem. Bild: Håkan Bergström

Konkurs väntar för Nordic Tank

Företaget Nordic Tank i Falkenberg, med närmare 70 anställda, kommer att gå i konkurs.

ANNONS
|

– Tiden för företagsrekonstruktionen går ut i helgen och den kommer inte att förlängas. Men slutsatsen av det vill jag inte kommentera just nu, säger Magnus Nielsen, operativ chef för Nordic Tank.

Men den enda rimliga slutsatsen, även om företaget ännu inte bekräftar den, är att Nordic Tank lämnar in sin konkursansökan.

När rekonstruktionen inleddes förklarade företaget att man hade likviditetsbrist och inte kunde betala sina skulder. En förutsättning för fortsatt drift var ett tillskott av kapital, att nya ägare trädde till och en uppgörelse med fordringsägarna. Det finländska moderbolaget hade dessutom gått i konkurs vilket bidrog till behovet av en snabb lösning med nya ägare.

ANNONS

Men någon ny ägare finns inte.

– Jag tror att företagets ryggsäck med en stor skuldbörda har avskräckt, säger Magnus Nielsen.

Nordic Tank är ett Falkenbergsföretag med gamla anor, som under företagsnamnet Christian Olsson startade i slutet på 1940-talet som tillverkare av järnvägsvagnar och som tidvis hade flera hundra anställda. Företaget, som ligger på Sanddynevägen, har senare under olika ägare utvecklats till tillverkare av transporttankar till lastfordon. (Bland falkenbergare är företaget nog alltjämt mest känt under ett tidigare namn, Interconsult.)

I början av rekonstruktionen fanns en optimism hos företagsledningen och den utsedde företagsrekonstruktören Peter Björnram:

– Här finns intressenter, både på nära och mer avlägset håll, sa Peter Björnram i april och förhoppningen baserade sig på att Nordic Tank ändå har en hyfsad efterfrågan på sina produkter.

Dock dementerade redan då SKAB, Specialkarosser AB i Ätran, att man hörde till intressenterna. Det var annars en närliggande gissning med tanke på att SKAB finns i snarlik bransch, påbyggnader på lastfordon (även om SKAB är inriktat på skåpkonstruktioner och Nordic Tank på tankar).

Nordic Tanks anställda informerades under fredagen om läget, och enligt Magnus Nielsen har företaget under månaderna som gått varit tydligt med svårigheterna. Därför, menar han, kom det knappast som någon överraskning att rekonstruktionen avbryts.

ANNONS

Den facklige företrädaren Kai Persson på Nordic Tank var inte möjlig att nå på fredagseftermiddagen för en kommentar.

Vid en konkurs kommer en konkursförvaltare att ta över ansvaret, för att utreda vad som eventuellt kan räddas av företaget. De anställda får då under ett antal månader lön genom den statliga lönegarantin.

Fakta: Förhoppningarna som inte höll.

”Bolagets uppfattning är att om den verksamhetsförändring som påbörjats kan slutföras och en uppgörelse kan träffas med bolagets fordringsägare samt bolaget kan tillföras nytt kapital finns förutsättningar för att bolaget skall kunna fortsätta sin verksamhet. Det är mot bakgrund härav styrelsen nu ansöker om företagsrekonstruktion.”

Citat från Nordic Tanks rekonstruktionsansökan i mars. Men nu avbryts rekonstruktionen och konkurs väntar.

ANNONS