Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kommunlån blir bidrag

Kommunala lån till föreningar och organisationer blir till bidrag. Det beslutade kommunstyrelsen i Falkenberg.

Mellan 1983 och 2010 beviljade Falkenbergs kommun lån till föreningar och organisationer på sammanlagt 69 miljoner kronor. Kommunstyrelsens har nu beslutat att godkänna arbetsutskottets förslag om att skriva av en del av lånen som då blir till bidrag i stället. Totalt är det nära 28 miljoner kronor som skrivs av. Lånen var tänkta att fungera som bidrag redan från början, men utformades som lån för att säkerställa att pengarna stannade kvar i organisationen. 

– Beslutet innebär att föreningarna nu får eventuella pantbrev och liknande tillbaka. Då får de möjlighet att låna på den fria marknaden vilken var svår när kommunen satt på pantbreven, säger Jan Fritz på kommunstyrelseförvaltningen som tagit fram förslaget till politikerna.

En av de föreningar som påverkas av beslutet är IOGT-NTO i Falkenberg som har ett lån från kommunen på omkring 2,3 miljoner kronor för om- och tillbyggnad. Hasse Jonsson, ordförande, är nöjd med beslutet.

– Jag har inte fått så mycket information om det, men det är en fördel såklart. Vi har haft egna pengar hittills, men nu har vi byggt till och det har kostat en del. Så det är ju bra om vi kan låna på en fri marknad, säger han.

Jan Odqvist är kassör på Falkenbergs tennisklubb som har fått ett lån på runt 3,4 miljoner för uppförande av tennishall. Även han menar att föreningen har fått dåligt med information från kommunen om vad det här innebär, men att det spontant låter bra.

– Det är bra för oss eftersom vi funderar på att bygga ut. Det blir lättare nu om vi vill gå till banken och låna pengar, säger han.