Kommunfullmäktige i Falkenberg slopar planer på digitala möten

Falkenbergs kommunfullmäktige backar från sina planer på digitala sammanträden och planerar att hålla tisdagens möte på plats.

ANNONS
|

34 politiker plus tjänstemän kommer under tisdagen mötas i aulan på Argus för årets första kommunfullmäktige. HN har tidigare rapporterat om Falkenbergs kommuns planer på att hålla kommunfullmäktige digitalt– vilket har visat sig vara lättare sagt än gjort.

Enligt kommunallagen måste alla ledamöter kunna se och höra varandra under hela mötet. Bryts kontakten med en ledamot på grund av till exempel dålig uppkoppling eller teknikstrul kan hela mötet behöva avbrytas.

Förra veckan föll en dom i Luleå förvaltningsrätt angående ett digitalt möte som Luleås kommunfullmäktige genomfört. Förvaltningsrättens bedömning blev att mötet inte var giltigt, och alla beslut behöver tas om.

ANNONS

Beslutet fick Falkenberg att backa från sina planer.

– Vi har ingen lust att repetera fullmäktigemöten om de döms ut som ogiltiga. Falkenberg har bra lokaler som funkar i reducerad besättning, säger kommunfullmäktiges ordförande Jan Dickens (S).

Politiska möten undantagna från Pandemilagen

Mötet flyttas från Falkhallen till Argus för att kunna öka avståndet mellan ledamöterna.

– Argus är jättestort och det är minst, minst två meter mellan varje person. Det är så glest i salen att du måste leta efter personer. Detta sker säkert.

Politiska sammanträden omfattas inte av pandemilagens restriktioner, och kan därmed överskrida gränser för åtta personer. Däremot ska Folkhälsomyndighetens allmänna råd till allmänheten följas. I dessa står bland annat:

”Du bör begränsa nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar, exempelvis de du bor tillsammans med eller några få vänner och närstående utanför hushållet.”

Hur går fysiska sammanträden ihop med de allmänna råd som gäller idag?

– Som det ser ut nu är det rent juridiskt inte fel att ses fysiskt. Alla kommuner gör sin egen bedömning. SKR (Sveriges kommuner och regioner red.anm.) har gått ut med en skrivelse efter beslutet i Luleå. Vår bedömning är att vi inte kan, med berått mod, riskera att behöva ta om möten och beslut, säger Jan Dickens.

ANNONS

Har ni planerat några nya åtgärder för att mötena ska kunna hållas säkert?

– Jag vet inte hur det skulle kunna genomföras säkrare är det redan är. Vi tittar just nu på alternativa lösningar och större lokaler så att vi längre fram kan vara alla 51 ledamöter. Vaccineringarna kanske inte är klara förrän efter midsommar och då måste vi hitta långsiktiga lösningar.

ANNONS