Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Kommunfullmäktige i Falkenberg i het debatt om tillväxtmål

Ett debattglatt gäng samlades i KF under tisdagskvällen. Frågan som tog upp längst tid i talarstolen var kommunens reviderade viljeinriktning om tillväxtmål.

Tidningen har tidigare rapporterat att Falkenberg ska bli 50 000 invånare år 2028. Under tisdagens kommunfullmäktige debatterades en reviderad viljeinriktning där frågan hur många procentenheter kommunen ska växa med per år diskuterades.

Den politiska majoriteten tycker 0,9 procent, vilket är en minskning gentemot den befolkningsökning kommunen haft de senaste åren. Oppositionen vill å sin sida se en befolkningstillväxt på 1,5 procent per år, vilket är ungefär där kommunen redan ligger idag.

Många frågor ställdes av ledamöterna under debatten, både öppna och riktade. Det trendigaste svaret denna kväll var dock inte att svara på frågan, utan att ställa en egen.

Först ut i talarstolen var Göran Janko (M).

– Jag vet inte riktigt var jag ska börja med det här.

– Era mål är alltså under där vi är idag. Därför ställer jag frågan: Hur ska ni bromsa utvecklingen och begränsa inflyttningen? För det är det ni gör när ni de facto sätter ett mål som är lägre än där vi är idag, sa Göran Janko (M).

Näst på tur var Markus Jöngren (MP) som i sitt anförande menade att den stora befolkningsökningen de senaste åren berott på flyktingkrisen 2015–2016.

– Tror vi att det kommer en till flyktingvåg i hundratusenpersonersklassen som genererar tillväxt? Innan låg tillväxten på 0,6–0,7 procent. Det målet som är satt är mer ambitiöst än det som låg tidigare.

Argumentet från majoriteten är att kommunen inte bara kan växa snabbt, utan även måste växa hållbart. Kritik riktades mot det förra styrets hantering befolkningstillväxten, och att Falkenberg tampas med en skuld på bland annat förskoleplatser, vårdplatser och infrastruktur på grund av den.

– Jag vill inte hamna i paviljongträsket igen, och jag vill inte att vi inte ska kunna erbjuda förskoleplatser till de som väljer att skaffa barn i Falkenbergs kommun, sa Per Svensson (S).

Argumentet från oppositionen var bland annat att ett sänkt mål sänder ut fel signaler, och fortsatte trycka på frågan om hur majoriteten vill begränsa människor från att flytta till Falkenberg.

– Vi är den till ytan största kommunen i Halland och har förutsättningar att växa i hela kommunen. Den möjligheten ska vi verkligen använda oss utav, sa Anneli Andelen (C).

Debatten, som blev ett klassiskt fall av ”men ni då”, pågick i drygt en timme. Anneli Andelen markerade under sitt anförande mot den hårda tonen i talarstolen.

– I politiken har vi skilda åsikter men här blir det ett sådant raljerande att det är anmärkningsvärt.

Voteringen gav röstsiffrorna 17 mot 17 vilket innebar att majoriteten fick sin vilja igenom då ordföranden har utslagsröst.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här