Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero, anser att arbetet med suicidpreventiva handlingsplaner går för långsamt i Halland och mer måste ske i varje enskild kommun.
Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero, anser att arbetet med suicidpreventiva handlingsplaner går för långsamt i Halland och mer måste ske i varje enskild kommun. Bild: Fredrik Sandberg/TT/Suicide Zero

Kommunerna saknar handlingsplaner mot självmord

Alla halländska kommuner saknar suicidpreventiva handlingsplaner. Trots att frågan är aktuell i regionfullmäktige anser Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero, att arbetet går för långsamt. — Vi vill se en politisk vilja och ambition till att göra en förändring, säger han.

ANNONS
|

Enligt en rapportering från den ideella organisationen Suicide Zero har antalet självmordslarm till SOS Alarm och räddningstjänsten ökat under 2020. Dessutom har allt fler tagit kontakt med ideella hjälplinjer.

— Än har vi inte sett att självmorden ökar, men det finns en risk för att det kommer öka efter pandemin, säger Rickard Bracken.

— Krisen påverkar oss alla ganska likt. Ingen av oss kan umgås och folk blir av med sina jobb. De flesta kommer komma tillbaka, men det finns alltid de grupper som inte gör det och den ökade ojämlikheten är farlig. Det finns en risk att självmorden kommer att öka för grupper i samhället som drabbas hårt av de samhällsekonomiska konsekvenserna av pandemin, säger han.

ANNONS

Enligt Suicide Zero saknar 233 av landets 290 kommuner handlingsplaner för att förebygga självmord. I Halland, där sådana handlingsplaner saknas i samtliga kommuner, dör i genomsnitt 50 personer i självmord varje år.

Rickard Bracken menar att det finns ett behov av suicidpreventiva handlingsplaner på en bred front i kommunerna. Allt ifrån fysisk planering och byggnation, i skolan, äldreomsorgen, socialtjänsten samt kultur- och fritidsverksamheter.

— Kommunerna behöver se till att det blir en del av arbetet som man alltid jobbar med. Det ska inte vara tillfälliga projekt som försvinner.

”Prioriterad fråga”

Enligt regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) har politiker från regionalt håll konstaterat att det behövs en permanent lösning för att förebygga självmord. Ärendet ska diskuteras på tisdag i nästa vecka.

– Vi tillhör tyvärr en tredjedel av de regioner som inte haft en sådan handlingsplan, det är därför vi skyndsamt satt igång det. Arbetet har pågått i några månader och rutinerna har kommit på plats, så det här är en prioriterad fråga, säger Mikaela Waltersson.

Anser du att man från regionalt eller kommunalt håll gjort för lite för att motverka självmord tidigare?

— Vi har jobbat med frågan i våra förvaltningar, det är samordningen och nationella riktlinjerna som vi inte haft på plats. Så att man inte jobbat med det är en felaktig bild.

ANNONS

Hit kan du vända dig om du lider av psykisk ohälsa:

• Vårdguidens sjukvårdsrådgivning. Telefonnummer 1177

• Mind - självmordslinjen. Telefonnummer 90101 och chatt www.chatt.mind.se

• Jourhavande medmänniska. Telefonnummer 087021680

• Bris, barnens telefon. Telefonnummer 116111

• Bris, vuxnas telefon för barn. Telefonnummer 0771505050

ANNONS