Kommuner får rätt att neka hemtjänst till sommargäster

Det blir en mindre pressad sommar i hemtjänsten när lagen ändras tillfälligt. ”Jag har hela tiden undvikit att göra det till en politisk fråga, säger Kerstin Rosell. Nu ska regeringen ta fram ett lagförslag, skyndsamt.

ANNONS
|

Kerstin Rosell (S), ordförande i socialnämnden, har jobbat för att personalen i hemtjänsten ska ha en rimlig arbetsbörda i sommar, trots coronapandemin. Det har blivit till en fråga som fick sitt slut i dag när riksdagen uppmanade regeringen att skyndsamt ta fram ett lagförslag så att kommuner får rätt att neka tillfälligt boende hemtjänst.

– Detta kommer att underlätta för hemtjänsten i sommar, säger Kerstin Rosell som inte vill ta ordet seger i sin mun.

Falkenbergs kommun och flera andra kommuner beslutade tidigare i våras att personer på tillfälligt besök som är i behov av hemtjänst inte skulle få det under tiden som hemtjänsten är hård pressad på grund av coronapandemin. Beslutet överklagades och förvaltningsrätten kom med sitt beslut den 4 maj. Domen var tydlig och konstaterade att det är olagligt att inte följa socialtjänstlagen. Därefter skrev Kerstin Rosell till Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell för att få stöd. Bland riksdagspartierna fanns till en början inte politiskt stöd för en tillfällig lagändring. Vänsterpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och inte minst Kerstin Rosells eget parti Socialdemokraterna, stödde inte den tillfälliga lagändringen. Centerpartiet bytte för någon vecka sedan ståndpunkt och därmed fanns det en politisk majoritet i riksdagen.

ANNONS

Under tisdagen debatterade riksdagsmännen frågan och på onsdagseftermiddagen kom beslutet att kommunerna inte behöver följa socialtjänstlagen och erbjuda hemtjänst till sommargäster under sommaren 2020.

– Jag har hela tiden försökt undvika att detta skulle bli en politisk fråga, det var därför jag vände mig till Folkhälsomyndigheten och inte till riksdagspolitikerna. Mitt eget parti, på central nivå, har inte stött detta, men mina partivänner i nämnden har varit ett stöd, säger Kerstin Rosell.

I nuläget finns det fem ansökningar om tillfällig hemtjänst i Falkenberg, men historiskt sett brukar det bli betydligt fler, speciellt kring midsommar.

– Jag känner mig lättad med tanke på verksamheten. Detta underlättar för en hårt ansträngd hemtjänst.

ANNONS