Falkenbergs kommun tvingas stänga äldreboendet Älvgården då fastigheten inte håller måttet.
Falkenbergs kommun tvingas stänga äldreboendet Älvgården då fastigheten inte håller måttet.

Kommunen tvingas evakuera Älvgårdens äldreboende

En besiktning av äldreboendet Älvgården i Vessigebro visade på stora brister i fastigheten. Nu tvingas Falkenbergs kommun evakuera boendet och flytta de äldre.

ANNONS
|

Socialchef Johan Klingborg kan konstatera att taket behöver läggas om, fönster och dörrar måste bytas ut och inte minst måste hela värme-, avlopps- och ventilationssystem ersättas.

– Hittills har vi hittat tillfälliga lösningar på de problem som uppstått. Ni ser vi att vi behöver ta ett helhetsgrepp och vi kommer därför börja planera för en evakuering, säger Johan Klingborg i ett pressmeddelande.

Enligt kommunen är tillgången på platser god efter att den nya delen av Solhaga äldreboende öppnar den 19 oktober.

Dessutom öppnar ett nytt demensboende på Dals ängar i april 2021.

– Det är ett tudelat beslut att fatta. Å ena sidan vill vi kunna erbjuda våra boende och personal en så god boende- och arbetsmiljö som möjligt, vilket evakueringen möjliggör. Samtidigt vet vi hur omtyckt Älvgården och boendets medarbetare är. Men sett till besiktningsrapporten och att det i vanliga fall kan vara svårt att hitta nya platser för de äldre, så ser vi att det här är rätt väg att gå, säger Johan Klingborg.

ANNONS

Frågan om vad som kommer att hända med Älvgården är inte bestämt. Det kommer att bli en politisk fråga. Evakueringen av de boende kommer att påbörjas under hösten.

ANNONS