Jennifer Erlandsson blir projektledare för utvecklandet av servicepunkter på landsbygden.
Jennifer Erlandsson blir projektledare för utvecklandet av servicepunkter på landsbygden.

Kommunen rekryterar Bonde söker fru-deltagare

Jennifer Erlandsson ska förbättra servicen på landsbygden. Tillväxtverket skjuter till 2,1 miljoner kronor till nytt projekt.

ANNONS
|

I förra veckan fick kommunägda Falkenbergs Näringsliv AB besked om att de beviljats ett projektbidrag på 2,1 miljoner kronor från statliga Tillväxtverket.

Projektet i fråga går ut på att utveckla så kallade servicepunkter på landsbygden.

– Själva syftet är att upprätthålla och förbättra servicen för alla som bor på landsbygden. Vid servicepunkterna ska man till exempel kunna sköta sina bankärenden, säger Jan Melkersson, vd för Falkenbergs Näringsliv.

Men han påpekar att det egentligen inte finns några begränsningar för vad som kan finnas vid servicepunkterna. Det är helt beroende av befolkningens egna önskemål och engagemang.

– Det kan även handla om ställplatser för husvagnar, cykeluthyrning eller ombud för Systembolaget.

ANNONS

Under de kommande två och ett halvt åren ska minst fyra servicepunkter inrättas. Var de kommer att placeras är ännu okänt.

– Den biten ska utkristalliseras i samråd med befolkningen. Men det är nog ganska naturligt att de hamnar i anslutning till redan befintliga butiker, säger Jan Melkersson.

Som projektledare har Falkenbergs Näringsliv rekryterat Jennifer Erlandsson, hästbonden i Slöinge som under hösten syns i TV4-programmet Bonde söker fru. Hon kommer att anställas på 75 procent och jobba nära tillsammans med den nya landsbygdsutvecklare som tar över när Inger Karlsson går i pension vid årsskiftet.

– Det känns klockrent att det blir hon. Hon har väldigt mycket energi och helt rätt profil med sin bakgrund inom media, säger Jan Melkersson.

Jennifer Erlandsson tillhör den skara som sökte jobbet som ny landsbygdsutvecklare. Det gick till slut till en annan sökande (som HN snart kommer att berätta mer om), men intresset hos Falkenbergs Näringsliv var väckt.

– Vi hade på känn att vi skulle få det här projektet beviljat så egentligen kan man säga att vi rekryterade till bägge tjänsterna, säger Jan Melkersson.

För Jennifer Erlandsson själv kom beskedet som en glad överraskning. Hon tillfrågades i förra veckan och tackade ja under onsdagen.

ANNONS

– Det här jobbet förenar mycket av det jag tycker är roligt. Jag brinner för landsbygden, småföretagande, att bo på landet och Falkenberg. Och så tycker jag om att få folk att hitta varandra och komma på smarta, roliga och kreativa idéer ihop, säger hon.

Hur ska du hinna med detta samtidigt som du driver din hästgård?

– Jag kommer att anställa någon som sköter det dagliga arbetet på gården. Det skapar dessutom ett nytt arbetstillfälle i kommunen.

Varför behövs servicepunkter?

– Därför att landsbygden urholkas på många sätt. Butikerna går inte runt, postkontoren försvinner och så vidare. Det gör det mindre attraktivt bo på landet och det är jättesynd, säger Jennifer Erlandsson.

Vad är din vision för de här punkterna?

– Jag tänker att där det finns ett kafé eller en mataffär uppstår en naturlig mötesplats. I anslutning till den kan man få till en samlingslokal och till exempel flytta dit personer från kommunens olika serviceställen olika dagar i månaden. Ungefär som en bokbuss fast med folk. Det skulle minska avstånden och göra så att allt inte blir fokuserat till centrala Falkenberg.

Hon understryker dock att det inte finns något facit för hur servicepunkterna ska utformas.

ANNONS

– Mitt första steg när jag börjar i januari blir att åka runt och prata med folk. Det är de som ska hjälpa oss att se vad som behövs och var. Och jag tar gärna emot synpunkter och förslag redan nu, säger Jennifer Erlandsson.

Läs mer om Jennifer Erlandsson: "Mina favoriter ville inte vara med i tv"

FAKTA: Servicepunkter

Servicepunkterna är tänkta att fungera som lokala knutpunkter på landsbygden i Falkenbergs kommun. Där ska kommersiell och offentlig service samordnas.

Projektet startar efter årsskiftet och ska pågå i två och ett halvt år.

Några exempel på inslag som listas i Falkenbergs Näringslivs projektansökan är dagligvaror, apotek, arbetsförmedling, Försäkringskassa, turistinformation och företagsutveckling.

Örnsköldsviks kommun är något av en föregångare. Där finns sedan 2014 tio servicepunkter på landsbygden.

I Halland blir Falkenberg första kommun att försöka sig på denna modell. Tanken är att det ska vara ett pilotprojekt som hela länet ska dra lärdom av.

Tillväxtverket bidrar med 2,1 miljoner kronor till projektet. De pengarna ska bland annat täcka projektledarens lön. Kommunen bidrar med 788 000 kronor i form av arbetstid för landsbygdsutvecklare och administrativ personal.

ANNONS