Kerstin Rosell (S) är ordförande i socialnämnden som nu har beslutat att socialförvaltningen inte ska erbjuda personer på besök i kommunen hjälp med vård och omsorg. Det rådande coronaläget gör att all personal behövs i den ordinarie vård- och omsorgsverksamheten.
Kerstin Rosell (S) är ordförande i socialnämnden som nu har beslutat att socialförvaltningen inte ska erbjuda personer på besök i kommunen hjälp med vård och omsorg. Det rådande coronaläget gör att all personal behövs i den ordinarie vård- och omsorgsverksamheten. Bild: Ola Folkesson

Kommunen nekar turister vård och omsorg i coronatider

Ett förbud mot att låta folk besöka sina sommarhus på västkusten var inget som lokalpolitikerna var positiva till. Men Falkenbergs kommun har nu beslutat att personer på besök i kommunen i behov av vård och omsorg inte kommer att erbjudas det.

ANNONS

De senaste veckorna har frågan om resor inom Sverige varit en het potatis på framförallt nationell nivå. I takt med att antalet bekräftade fall av covid-19 i Sverige ökar allt mer finns en rädsla för att om många väljer att resa bort över påsk kan smittan spridas i en rasande takt.

Skulle folk dessutom insjukna på besöksorterna kan belastningen på sjukhusen och för vård- och omsorgspersonalen bli ohållbar.

På tisdagen beslutade företaget Skistar att de stänger samtliga av sina skidanläggningar i Sverige och Folkhälsomyndighetens rekommendation är att tänka över om en resa i Sverige verkligen är nödvändig.

På lokal nivå har nu Falkenbergs kommun beslutat att personer på tillfälligt besök som är i behov av hemtjänst eller annan typ av omsorg inte kommer att erbjudas det just nu.

ANNONS

– Det är förvaltningens bedömning att man inte kommer att kunna erbjuda de här personerna hjälp och jag delar förvaltningens bedömning. Därför har vi tagit det här tillfälliga beslutet. Vi är i ett ansträngt läge redan och vi klarar än så länge av kärnverksamheten. Men vi kan inte belasta verksamheten ytterligare, säger Kerstin Rosell (S), socialnämndens ordförande.

Har ni fått in ansökningar från personer som velat ha hjälp i Falkenberg?

– Det har ramlat in några ansökningar, det har det. Men jag har ingen exakt siffra på hur många. Men vi följer ju Folkhälsomyndighetens rekommendationer och personer över 70 ska helst inte ut och resa. Men omständigheterna gör att vi kan inte ta emot några personer med de behoven nu och vi känner att det är ett relevant beslut, säger Kerstin Rosell.

LÄS MER:Förbud är inte rätt väg att gå

ANNONS