I dag ödetomt. Men Julvihus tvåvåningshus vid Stortorget får här på baksidan ett nybygge alldeles inpå knuten. Ett problem, menar Julvihus, och kräver miljoner av kommunen i ersättning. Bild: Håkan Bergström
I dag ödetomt. Men Julvihus tvåvåningshus vid Stortorget får här på baksidan ett nybygge alldeles inpå knuten. Ett problem, menar Julvihus, och kräver miljoner av kommunen i ersättning. Bild: Håkan Bergström

Kommunen krävs på 13 miljoner

Fastighetsägaren Julvihus kräver Falkenbergs kommun på 13 miljoner kronor. Bolaget anser sig lida skada av kommande förändringar i kvarteret Hjulet bakom Stortorget.

ANNONS
|

Kvarteret Hjulet i centrala Falkenberg har varit föremål för flera juridiska tvister. Fortfarande är kvarteret, bakom Stortorgsgallerian och mitt emot Falkhallen, något av ett ökenhål. Där är tillfällig parkering i väntan på det omfattande bostadsbyggande som dröjer på grund av ännu inte slutfört och godkänt bygglov.

Nu är dessutom ytterligare en rättslig process igång.

Julvihus, ett fastighetsbolag som drivs av familjen Jarl och Ulla Nordström, äger den fastighet som rymmer Systembolaget och Arbetsförmedlingen, alldeles intill Stortorgets galleria.

Från denna Julvihus fastighet ska för övrigt Arbetsförmedlingen flytta ut vid årsskiftet, till ett mindre centralt läge i ett nybygge på andra sidan gamla E6, tvärs över från Tångaskolan.

ANNONS

– Vi har i flera år letat efter mer ändamålsenliga lokaler, säger sektionschef Calle Fredin på Arbetsförmedlingen om flytten.

Julvihus står alltså snart utan en av sina hyresgäster, och menar att möjligheten att få in hyresinkomster påverkas av att fastigheten vid Stortorget blir nära granne till ett skymmande och skrymmande nybygge på baksidan.

Den andra fastighetsägaren i kvarteret ska ju bebygga större delen av det som nu är ödetomt.

– Självklart lider vi skada när vi får ett högt nybygge alldeles inpå vår fastighet. Vad blir det för utsikt då på baksidan? säger Jarl Nordström i Julvihus.

För två år sedan blev den nya detaljplanen klar som ger möjlighet för Julvihus granne, fastighetsbolaget Hjulet Fastighets AB (inom koncernen Västkuststugan), att i stor skala bygga bostäder och affärslokaler på Stortorgsgallerians och Systembolagshusets baksida.

Både gallerian och ödetomten ägs numera av just Hjulet Fastighets AB. Men Julvihus är alltså ägare till den grannfastighet som ligger vägg i vägg med gallerian.

Sex meters markremsa ska Julvihus tillförsäkras bakom sitt hus, enligt planen.

– Men i själva verket tänker vi oss en 22 meter bred yta som vi gemensamt kan utnyttja och där Systembolaget får plats att lossa sina varor, säger Greger Larsson, företrädare för Hjulet Fastighets AB.

ANNONS

– Så vi anser att vi är överens med Julvihus, tillägger han.

Detta har varit en stötesten, att Julvihus oroar sig för bristande lastnings- och lossningsplats så att man mister Systembolaget som hyresgäst. Och Julvihus anser sig fortfarande osäker på beskeden, i synnerhet som man ännu inte äger de sex meter mark som man är utlovad. Under alla omständigheter känner Julvihus sig kringsnärjd: Gården för lossning och lastning kommer till stora delar att vara överbyggd med parkeringsdäck och bostäder i flera våningar.

Julvihus menar därför att deras fastighets värde sjunker av att överbyggnaden kan komma så nära inpå som sex meter från baksidan (där det finns fönster på andra våningen). Det är denna minskning av fastighetsvärdet som Julvihus beräknar, genom sitt juridiska ombud Advokatfirman Brandel, till hela 13 miljoner kronor. Dock oklart hur det har räknats ut.

Kravet på detta belopp riktar Julvihus mot kommunen för att den genom sin detaljplan gett möjlighet till grannens nybygge. Ärendet ligger hos Mark- och miljödomstolen, men kommer möjligen att hamna hos tingsrätten i stället.

Kommunen ska yttra sig till domstolen senast i början av juli om hur man ser på Julvihus krav.

– Kommunens inställning kommer att framgå av det yttrande som lämnas. Kommunen vill inte på förhand uttala sig, meddelar Janna Andersson på kommunens samhällsbyggnadsavdelning.

ANNONS

BAKGRUND: Bostäder som dröjer

Tanken med utbyggnaden av kvarteret Hjulet är att det ska bli en kombination av hundratalet bostäder, affärs- och kontorsytor.

I flera år har planerna kantats av olika rättsliga tvister: om priset för marken, om detaljplanen, om den tidigare galleriaägarens skulder för ett banklån, om bygglovet.

Grannfastighetens ägare Julvihus rönte senast framgång i sitt överklagande av bygglovet, ett bygglov som då på grund av vissa oklarheter upphävdes av länsstyrelsen i december 2016.

Inom kort väntas Hjulet Fastighets AB gå in med en ny bygglovsansökan till kommunen. Även ett nytt bygglov kan komma att överklagas av Julvihus.

Så bygget dröjer ännu.

ANNONS