Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När Kynningsrud etablerar sig på nya platser har närheten till E 6 och motorvägsavfarter avgörande betydelse. Till vänster: Koncernchef Pål Kynningsrud. Till höger: Per Andersson, fastighetschef på Kynningsrud fastighets AB.

Kommunen i storaffär

Kommunens största markaffär i år är just avslutad. Kynningsrud Falkenberg har köpt 26 000 kvadratmeter utmed motorvägen. Snart sätts spaden i marken för det första bygget på platsen.

Kynningsrud är ett norskt företag som hör hemma i Halden. Företaget är verksamt inom prefab, grundläggning, man äger fastigheter och dotterbolaget Nordic Crane. 

– Vi är lika mycket verksamma i Sverige som i Norge. Bland annat har vi en fabrik för betongelement i Uddevalla, säger koncernchef Pål Kynningsrud. 

Kynningsruds dotterföretag Nordic Crane är ett mobilkransföretag som redan finns i Falkenberg i mindre skala. Företaget blir det första som flyttar in på den nyinköpta marken som gränsar till företaget Silentia, mellan E6 och Plogvägen. 

– Vi räknar med mellan tio och tjugo arbetstillfällen när bygget är färdigt, säger Pål Kynninsgrud.

Förutom en ny anläggning i Falkenberg satsar Nordic Crane även på nya depåer i Karlstad och i Halden och satsar 150 miljoner på 25 nya mobilkranar. Så snart bygglovet är klart och så länge vintern inte sätter käppar i hjulen, ska spaden sättas i marken för den lager och kontorsbyggnad som Nordic Crane ska flytta till. Detta kommer att uppta cirka 3 000 kvadratmeter. Därutöver planerar Kynningsrud att bygga en företagspark på det nyinköpta markområdet.

– Vi är redan klara med en extern etablering på 4 000 kvadratmeter, men det är för tidigt att säja vilket företag det gäller, säger Per Andersson, fastighetschef på Kynningsrud fastighets AB.

– Dessutom för vi diskussioner med flera andra intressenter, men inget är klart ännu.

Kynningsruds strategi är att etablera sig utmed E6 och nära en avfart. Innan det blev klart med markköpet i Falkenbergs kommun kastade man bland annat sina blickar på Varberg.

– Vi insåg att vi borde etablera oss längre söderut, säger Pål Kynningsrud.

Priset för marken blev drygt sex miljoner kronor plus va-anläggningsavgift på 825 000 konor. Priset är reducerat eftersom ledningsrätter och befintliga vattenledningar inom fastigheten begränsar möjligheten att utnyttja byggrätten. Kommunfullmäktige godkände affären vid sitt novembermöte. 

Kommunens företagsutvecklare Mattias Fornell är mycket nöjd med att affären är genomförd.

– Det är en intressant etablering. 

Falkenbergs kommun har de senaste åren sålt mellan 70 000 och 75 000 kvadratmeter mark per år för företagsetableringar.

– Det är betydligt mer än tidigare. Det finns flera orsaker till det; konjunkturläget, vi ligger i en attraktiv region och vi har industrimark att erbjuda, förklarar Mattias Fornell. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här