Kommunen, fastighetsägare och pizzerian Lilla Napoli i tvist om lokal

Det är synd om Lilla Napoli. Det är bilden restaurangägarna ger av sig själva i sociala medier. Lilla Napoli är krogen i underläge som slåss mot väderkvarnar i form av elaka fastighetsägare och oförstående kommunpolitiker. Men stämmer det?

ANNONS
|

Falkenbergs napolitanska pizzahistoria började 2015. Då öppnade Ville Ilola och Besmir Balaj Lilla Napoli i den gamla kioskbyggnaden vid bilverkstaden på Halmstadvägen.

Paret fick snart bevis på att de var på rätt väg. En representant för organisationen AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) besökte restaurangen i juni 2015 och intygade att pizzan bakas på rätt sätt.

Under hösten vann de utmärkelsen "Hallands mest företagsamma människor" och i februari 2016 fick de ett bokkontrakt. Att de bakar goda pizzor förfaller alla parter vara överens om.

Dagarna innan jul 2018 kom det chockartade beskedet. Lilla Napoli skulle stänga. Fastigheten var såld och pizzerians kontrakt uppsagt. Beskedet levererades på sociala medier och fick oerhörd uppmärksamhet. "Vårt livsverk försvinner", sa Ville Ilola till HN.

ANNONS

Vilken roll har kommunen i pizzabråket?

Den då blivande ordföranden i kommunstyrelsen, Per Svensson (S), var snabbt ute med en kommentar: "Om det är som så att ni måste flytta så lovar jag att kommunen kommer hjälpa er så mycket som möjligt med att hitta en ny lokal. Lilla Napoli ska räddas."

Snabbt gick det därefter också ut ett pressmeddelande från kommunen med ett klargörande om dess roll kring Lilla Napoli. Där konstaterades att den är "mycket liten" eftersom det är en fråga mellan Lilla Napoli och fastighetsägare.

När juridiska ombud för båda parter tittat på kontraktet stod det klart att uppsägningen var felaktig och att företaget hade, och har, ett hyreskontrakt med besittningsskydd.

Responsen i sociala medier var enorm. Gäster och blivande gäster från hela Sverige upprördes över den upplevda nonchalansen hos såväl kommun som fastighetsägare. Det är i sociala medier som företaget också fortsättningsvis har upplyst sina många följare om medgångar och motgångar.

Nyligen meddelade restaurangägarna att pizzerian skulle stänga ett par dagar, på grund av att fastighetsägaren anmodat dem att flytta containrar och toalett, trots att de har till 31 oktober på sig att göra det. Stängningen ska ha påverkat de 2 500 gäster som bokat pizza under veckan.

ANNONS

– Men det är ju bara en juridisk detalj som vi måste skicka ut. De vet om att de får ha kvar allt till hösten och det stod ingen tidpunkt i brevet, säger en företrädare för fastighetsägaren Hallandsbäcken.

Bakom Hallandsbäcken står tre falkenbergare som driver andra företag i stan och de har sedan köpet valt att hålla en låg profil. På sociala medier har deras avsikter ifrågasatts och deras hemadresser lagts ut i kommentarsfälten. Men det förändrar inget.

– Det pågår ett försök till opinionsbildning som utelämnar väsentliga delar av sanningen. Men vi vill inget ont, bara att lagar och regler efterlevs, det är ju vårt ansvar som fastighetsägare.

Att Lilla Napoli förmodligen skulle behöva flytta på sig förr snarare än senare har pizzabagarna känt till sedan länge. I december 2016 sökte de bygglov för uteservering och sophus. Bygglovshandläggaren skriver "Byggherren söker tidsbegränsat bygglov då det är osäkert hur länge de får hyra lokalen. Det finns risk att deras hyresvärd (fastighetsägaren) kan sälja fastigheten inom en snar framtid och att deras avtal med denne då upphör på kort varsel. Uppsägningstiden är 3 månader."

I augusti 2018 konstaterade bygglovshandläggaren att inga ytterligare byggnationer kan göras. "Det är så att säga färdigbyggt under nuvarande förhållanden på fastigheten."

ANNONS

Under årens lopp har många av kommunens politiker och tjänstemän varit involverade i att hitta en lösning för Lilla Napoli. Kommunens näringslivschef Jan Melkersson har sedan ägarskiftet för drygt två år sedan haft insyn i diskussionerna.

– Vi ser ju att Lilla Napoli är oerhört viktig verksamhet för Falkenberg, det är en stor del av varumärket inom mat och som besöksanledning. Men vi har små möjligheter att lösa tvister mellan två privata intressen, säger han.

Trots det har han den senaste tiden i princip varje dag haft kontakt med både Lilla Napoli och fastighetsägarna.

Kan betala "det mångdubbla"

Många är de erbjudanden som på Facebook och Instagram förts fram om insamlingar av pengar till en ny lokal, men som Lilla Napolis ägare kategoriskt tackat nej till. Det handlar inte om pengar, skriver de och tillägger att de hade kunnat betala "det mångdubbla" i hyra om det löste problemet.

Och det skulle de säkert kunna. Lilla Napoli betalar 4 500 kronor i hyra per månad för hela anläggningen, inklusive parkeringsplatser, uteservering och själva pizzerian. Förra året omsatte företaget nio miljoner kronor, gjorde en aktieutdelning på 1,6 miljoner kronor och har ändå kvar fyra miljoner kronor i bolaget. Aktiebolaget startades 2006 och var då inriktat på riggningsarbeten för segelbåtar. Sedan utvecklingen till pizzaservering har dock omsättningen ökat markant.

ANNONS

Vad vill då Lilla Napoli? HN har sökt ägarna, men får inget svar. Fastighetsägarna säger att de har kommit med flera förslag, men tydligen utan att hitta rätt:

De har fått möjlighet att vara kvar i tre år, eller tills de hittat ny lokal, för samma hyra som idag men utan besittningsskydd. De har tackat nej.

De har fått förslaget att flytta in i en egen nybyggd restaurangbyggnad på samma tomt. De har tackat nej.

De har fått ett förslag om nytt kontrakt, med besittningsskydd, som de ännu inte svarat på.

Det pågår diskussioner om att fastighetsägaren köper en bit av grönområdet framför restaurangen av kommunen, betalar för sanering och flytt av kablar, vrider sin planerade bostadsfastighet för att den nuvarande pizzerian ska kunna vara kvar. Lilla Napoli har inte kommit till förhandlingsbordet.

– Vi är beredda att hitta en lösning. Men det krävs två för att dansa tango, säger fastighetsägarens juridiska ombud Tommy Ström.

Samtidigt arbetar kommunen med att ta fram en detaljplan för området längs med Ätrans södra sida, där restauranger skulle vara möjligt. Arbetet sker på kommunens initiativ och har tidigarelagts. Men utan att särbehandla en företagare framför andra, vilket kommunchef Lars Fröding är noga med att påpeka.

ANNONS

– Vi strävar efter att inte särbehandla någon, det är ett krav i kommunallagen. Det här är en unik situation och vi resonerar kring vad vi kan göra och ändå hålla oss inom lagens gränser. Det är därför jag säger att planen innehåller en plats för "restauranger", inte en speciell restaurang, säger han.

Avsikten verkar annars vara klar, oavsett juridiska krusiduller.

– Det är här vi tänker att Lilla Napoli ska ligga. Vi har haft flera diskussioner med dem och de är helt klart positiva till detta, sa kommunrådet Per Svensson (S) till HN i mars 2020.

På sociala medier konstaterar företaget att det är dyrt att öppna en ny restaurang, och att de inte har råd. Så kommunen arbetar med en detaljplan för ett område dit Lilla Napoli kan flytta, företagarna själva säger att de är trångbodda, men också att de varken vill eller har råd att flytta. Kommunrådet säger sig ha haft positiva diskussioner om en flytt.

Parallellt fortgår arbetet med att ta fram en ny detaljplan för Spetsen 1, fastigheten där Lilla Napolis restaurang nu ligger. I enlighet med kommunens uttalade ambition att förtäta centrum vill de nya fastighetsägarna bygga bostäder och kanske en kvarterskrog.

ANNONS

Men ska fastighetsägarna arbeta för en detaljplan där Lilla Napoli är kvar, eller stämmer det att Lilla Napoli tänker flytta till en ny plats vid Ätran?

HN har sökt Lilla Napolis ägare och juridiska ombud som avböjer att uttala sig.

LÄS MER:Bakslag för Lilla Napoli – kan tvingas riva tältet

LÄS MER:Lilla Napolis toalett måste bort

LÄS MER:Restaurangstråk utmed Ätran kan bli Lilla Napolis nya plats

LÄS MER:Skräpigt vid Lilla Napoli och Mekonomen

LÄS MER:Så är framtiden tänkt där Lilla Napoli ligger

LÄS MER: ”Vi vill utveckla verksamheten, inte vara här på lånad tid”

LÄS MER:Uppsägningen av Lilla Napoli är ogiltig

LÄS MER:Lilla Napoli ser ut att gå i graven

ANNONS