Peter Dygården (S) och Tore Holmefalk (C) är nöjda med det framtagna funktionsprogrammet.
Peter Dygården (S) och Tore Holmefalk (C) är nöjda med det framtagna funktionsprogrammet. Bild: Fredrik Wirbing

Kommunen ett steg närmare ny skola

Kommunen är ett steg närmare den planerade Tröingeskolan. Ett underlag för den nya skolan har klubbats igenom. Politikerna stod enade i beslutet. Bland annat önskas övervakningskameror och en ”säker avdelning” på skolan.

ANNONS
|

— Funktionsprogrammet gick igenom utan diskussioner. Det bara rullade på, säger Peter Dygården (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden (BUN).

— Vi var eniga. Funktionsprogrammet handlar om att skapa ett underlag för de som ska rita och bygga skolan och där har förvaltningen gjort ett bra arbete och en bra omvärldsspaning, tycker Tore Holmefalk (C), andre vice ordförande i BUN.

Projektbudgeten landar på 335 miljoner kronor och för pengarna ska det byggas en verksamhet med minst två våningar. Enligt det funktionsprogram som klubbats igenom ska skolan bland annat ha tydliga hemvister, ett torg för praktiska och estetiska moment samt utplacerade mötesplatser för studier.

ANNONS

— Skolan ska slå upp portarna 2024, så vi har satt igång med upphandling av arkitekt. Förhoppningsvis har vi ett avtal i slutet på september eller i början på oktober. Då kommer arkitekten direkt sätta igång med att rita en skola utifrån funktionsprogrammet och kommunens andra riktlinjer, förklarar Sven-Olof Lundin, som är planerare och utredare på barn- och utbildningsförvaltningen.

Underlaget har några få anmärkningsvärda riktlinjer och önskemål som sticker ut jämfört med andra skolor. Bland annat kommer det vara gemensamma utrymmen för trä- och syslöjd. Orsaken är att det numera endast ges ett betyg i slöjd, där både trä- och sykunskaper är inkluderade.

För tryggheten på skolan ska det till exempel gå att låsa dörrarna sektionsvis, från en central punkt. Vidare önskas ett kamerasystem som kan starta vid akutsituationer. Eventuellt kan det också bli en ”säker avdelning” på skolan, enligt funktionsprogrammet.

— I den tid vi lever i nu är det naturligt att även tänka på de delarna. Det är till exempel viktigt att hålla ner på antalet entréer för att för att ha bättre kontroll på vilka som är i byggnaden. Det är naturligt när man bygger nytt och det här gör man i alla kommuner, förklarar Sven-Olof Lundin.

ANNONS

Två skolor avvecklas

Den nya skolan ska få plats med cirka 1 000 elever, från förskoleåldern och upp till årskurs nio. Tröingeskolan ska placeras i den nya stadsdelen Tröingedal, mellan Tröingeberg och Ätran. I samband med det ska två skolor avvecklas: Vinbergskolan och Fajansskolan.

Beslutet om att avveckla två skolor och bygga en helt ny grundar sig bland annat på de omfattande behoven av underhåll och ombyggnation som de befintliga skolorna skulle behöva.

— Det här blir en bättre ekonomisk lösning. Sedan har vi hela tiden en volymökning av elever. Både Fajansskolan och Vinbergsskolan använder sig av paviljonger för att få plats med eleverna, säger Sven-Olof Lundin.

ANNONS