Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kommunen bygger övergång över klitterna på Skrea strand

Kommunen har börjat bygga en övergång över sanddynerna ner till havet på Skrea strand. Redan nu har de fått positiv respons från stugägarna.

För att kunna lägga ut de tidigare spängerna i trä på Skrea görs varje års större insatser för att frakta bort den sand som vinden för med sig från Kattegatt. Att gräva i klitterna innebär ett störningsmoment för sandens väg, som i stället lägger sig uppe på spängerna. För att spängerna inte ska förlora sin funktion får kommunen på sommarmorgnarna borsta bort sanden innan badgästerna kommer. Men nu har de hittat en lösning. Under vecka 9 började kommunen att bygga en övergång över klitterna ner till havet.

– Vi har tittat på Ängelholm som har liknande klitter och de har byggt flera sådana. Vi får ju testa och se hur det funkar för oss, säger Johanna Falgén Lilja, landskapsingenjör på kultur,- fritids och teknikförvaltningen.

Övergången är cirka 70 meter lång med ramp och trappa inräknat, och ligger vid stugområdena Snäppan och Skrattmåsen. Byggnationen är budgeterat till omkring 250 000 kronor och väntas vara klart till första maj. Redan nu har intresse visats från från fler håll.

– Knölaberget ville ha en likadan. Sedan har jag fått ett positivt mejl från en stugägare som bor närmast, som är värst drabbad av sanden.

Men Johanna Falgén Lilja har även fått ta del av kritiska röster. Vid övergångens ände kommer det att bli en trappa ner.

– Pucken om tillgänglighet på Skrea har varit uppe x antal gånger. Anledningen till att vi inte gör en ramp är för att den skulle ta upp hela stranden, säger hon och fortsätter:

– Jag är positiv och hoppas att det slår väl ut och att folk ser det som en tillgång. Det blir en fin plats att sitta på och blicka ut över havet.

Läs mer: Handikappanpassning uteblir när Strandbaden rustas upp

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här