Kommunen ändrar riktlinjer för besök på äldreboenden

Under torsdagen gick Folkhälsomyndigheten och Falkenbergs kommun ut med något motsägelsefulla riktlinjer för vad som gäller vid besök på äldreboenden. Nu ändrar kommunen sina förhållningsregler efter FHM:s rekommendationer.

ANNONS
|

Under torsdagen gick Falkenbergs kommun ut med förhållningsregler för vad som gäller när äldreboendena öppnar upp igen på måndag. Bland annat handlade det som att hålla två meters avstånd och att det max får vara två besökare per lägenhet.

Strax därefter gick Folkhälsomyndigheten ut med att fullt vaccinerade personer på äldreboende kan krama barn och barnbarn igen.

— Vi hade precis hunnit få ut rekommendationerna och visste inte att det skulle komma en sådan lättnad. I våra förhållningsregler utgick vi från den information vi hade från Smittskydd och Folkhälsomyndigheten, förklarar Anja Sönnerstedt kommunens medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS).

ANNONS

— Nu gör vi som vi alltid gör och rättar oss efter Folkhälsomyndigheten och Smittskydd. Jag ska revidera om och ändra på det som inte stämmer sedan i går (läs: torsdag).

Under fredagen har kommunens riktlinjer anpassats efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Bland annat har riktlinjerna om att hålla två meters avstånd i lägenheterna, hålla avstånd vid promenader samt maxtaket på två besökare per lägenhet blivit strukna.

— Vad man gör inne i boendens lägenhet får var och en ta ansvar för. Men alla har inte valt att vaccinera sig och om man besöker någon som inte är vaccinerad så ställer det högre krav på den som besöker att vara försiktig och följa rekommendationer så som att vara symtomfri vid besöket, säger Anja Sönnerstedt.

Kommunen kommer också fortsatt att ha förhållningsregler vad gäller avstånd till andra boende och personal, att inte vistas i gemensamma utrymmen och att undvika trängsel. Samtliga publicerades under fredagen.

— Viktigt att säga är att det ligger ett stort ansvar på besökarna som kommer. Vi rekommenderar att man håller avstånd till övriga boende och personal och erbjuder munskydd och handsprit, och det vill gärna att man som besökare respekterar.

Här är kommunens nya förhållningsregler vid besök på äldreboenden:

• Du ska vara helt frisk och inte uppvisa några symtom.

• Munskydd rekommenderas och erbjuds på plats.

• Sprita händerna innan och efter besöket. Handdesinfektion kommer finnas tillgängligt på plats.

• Besöken får bara ske inne i den anhöriges lägenhet. Använd larmet om personalen ska hjälpa till med att hämta något.

• Vistas inte i gemensamma utrymmen.

• Undvik trängsel vid besöket och håll avstånd till andra boende samt personal.

• Till följd av smittorisken får besökaren gärna ta med egen fika.

Källa: Falkenbergs kommun

ANNONS