Kopparvallen. Arenan i Åtvidaberg ägs och drivs i bolagsform. Det är troligen inte aktuellt i Falkenberg. Tanken är istället att Falkenbergs kommun ska göra hela investeringen på 65 miljoner kronor och äga anläggningen. Falkenbergs FF får sedan hyra av kommunen.
Kopparvallen. Arenan i Åtvidaberg ägs och drivs i bolagsform. Det är troligen inte aktuellt i Falkenberg. Tanken är istället att Falkenbergs kommun ska göra hela investeringen på 65 miljoner kronor och äga anläggningen. Falkenbergs FF får sedan hyra av kommunen.

Kommunchefen: ”Mycket talar för konstgräs”

Upplägget och utformningen av en ny fotbollsarena på Kristineslätt börjar klarna efter flera studiebesök i andra städer där det spelas elitfotboll. – Det är mycket som talar för konstgräs, säger kommunchefen Rolf Landholm.

ANNONS
|

Han är sammankallande i en grupp med tjänstemän som utreder frågan om att bygga en ny arena på Kristineslätt. De står i nära kontakt med representanter för Falkenbergs FF, IF Böljan och Falkenbergs IK. De två sistnämnda klubbarna berörs eftersom de ska ta över idrottsplatsen (IP) om planerna går i lås.

Enligt Rolf Landholm har besöken i andra städer med arenor varit värdefulla.

– Vi vill lyssna av och ta reda på hur deras anläggningar fungerar när det gäller vägar, parkeringsplatser och säkerhetsfrågor, till exempel när det kommer många bortasupportrar. I Åtvidaberg och Östersund har vi lärt oss mycket, säger han.

ANNONS

Båda arenorna har konstgräs.

– Det gör att nyttjandegraden ökar eftersom det blir lättare med andra arrangemang när man kan lägga ut ett golv utan att gräset riskerar att bli förstört. Om man tittar på den aspekten så är det mycket som talar för konstgräs. Men i det fallet är inte dialogen slutförd med FFF och Böljan.

Arenorna i Åtvidaberg och Östersund ägs och drivs i bolagsform. Det är troligen inte aktuellt i Falkenberg.

– Det skulle bli lite märkligt med tanke på att arenan ska ligga i ett område där ishallen och annat redan ägs av kommunen, säger Rolf Landholm.

Meningen är att Falkenbergs kommun ska bekosta hela investeringen på 65 miljoner kronor och äga anläggningen. Falkenbergs FF får sedan hyra av kommunen.

Diskussionerna med FFF:s ordförande Lars-Eric Nilsson har lett fram till ett förslag som innebär att FFF ska betala två tredjedelar av årskostnaderna som hänger ihop med arenakraven som Svenska Fotbollförbundet ställer på lagen i Superettan. De utgör 30 av de 65 miljonerna.

Utifrån den lösningen beräknas den årliga hyreskostnaden för FFF hamna på cirka 1,8 miljoner.

Rolf Landholm anser inte att det är rimligt att FFF ska behöva vara med och betala en årskostnad som utgår från hela investeringen. Han hänvisar till att kommunen sedan tidigare planerat för en satsning på Kristineslätt. Från början var det meningen att IF Böljan skulle etablera sig där med sin fotbollsverksamhet.

ANNONS

Frågan om den nya arenan kommer att avgöras av kommunpolitikerna. I nuläget är det bara Moderaterna som säger nej och istället förespråkar en upprustning av Falkenbergs IP.

Det är en lösning som kommunchefen Rolf Landholm anser är överspelad eftersom den redan varit föremål för en utredning som kom fram till att upprustningen kan bli lika dyr som ett nybygge, samtidigt som den inte skulle lösa problemen för IF Böljan och fri­idrottsklubben Falkenbergs IK.

För närvarande råder det fotbollsfeber i Falkenberg. FFF leder Superettan och på lördag kan laget ta ett stort kliv mot Allsvenskan om det blir seger i derbyt mot Varbergs Bois på hemma­plan.

En plats i högsta serien skulle innebära att FFF måste få dispens för att få spela på IP nästa säsong. Det skulle också ställa ännu hög­re krav på den nya arenan som då måste ha 3 000 sittplatser under tak, vilket ska jämföras med 1 000 i Superettan.

Vi utgår fortfarande från Superettankraven när vi utreder arenafrågan. Men när vi börjar projektera det här så kan jag tänka mig att vi sneglar på kraven i Allsvenskan. Arenan skulle ju kunna utformas så att ståplatserna kan byggas om till sittplatser.

ANNONS

Mycket pekar på att investeringen tidigareläggs och att projekteringen påbörjas redan nästa år. I så fall måste politikerna besluta om det på fullmäktiges budgetmöte i november.

– Min bedömning är att vi måste ha arenan klar för spel 2016, säger Rolf Landholm.

Bygget av en ny fotbollsarena på Kristineslätt beräknas kosta cirka 65 miljoner kronor. Av den summan utgör 35 miljoner kostnaderna för den mindre satsning som kommunen planerade från början i området. Resterande 30 miljoner ska betala satsningarna som hänger ihop med kraven som Svenska Fotbollförbundet ställer på lagen som spelar i Superettan.

Först och främst handlar det om läktarsystem (13 miljoner), bland annat med plats för 1 000 sittplatser under tak, belysning (6 miljoner), markvärme (2,5 miljoner) och plantäckning (0,5 miljon). Till det ska läggas kostnader för parkeringsplatser (2,1 miljoner) och ny klubblokal för Falkenbergs FF (6 miljoner).

Skulle FFF spela i Allsvenskan ställs ännu högre krav på arenan. Då ska det till exempel finnas 3 000 sittplatser under tak.

Tanken är att Falkenbergs kommun ska betala hela investeringen och äga anläggningen, som sedan hyrs ut till FFF. Enligt det förslag som nu diskuteras ska FFF stå för två tredjedelar av årskostnaderna som härrör från Svenska Fotbollförbundets krav. Det rör sig om cirka 1,8 miljoner per år, vilket ska jämföras med de 600 000 kronor som FFF i dag betalar på Falkenbergs IP.

ANNONS