Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Patrik Lundin / SvD / TT

KO stämmer Falkenbergsföretaget Immitec

Konsumentombudsmannen, KO, stämmer företaget Immitec som säljer hälsokost med hjälp av telefonförsäljare. Enligt KO lurar de in konsumenter i abonnemang som de sedan får betala för att komma ur.

ANNONS
|

P4 Halland var först med att berätta om stämningen. Enligt KO ringer företaget, som även använder namnet Caredirect, upp konsumenter och säger att de vunnit en tävling och ska få ett gratis prova-på-paket. Sedan dyker det upp fler paket och med dem följer dyra fakturor.

– De påstår att det är väldigt fördelaktiga erbjudanden, de lovar runt och håller tunt helt enkelt, säger Gunnar Wikström, processråd vid KO, som i ett pressmeddelande från myndigheten kallar upplägget för en ”klassisk abonnemangsfälla”.

– Man går i samtalen inte in på några detaljer när det gäller villkoren och ingår ett avtal med konsumenten utan att denne uppfattar det. Därefter får konsumenten en försändelse med fördelaktiga villkor. När det sedan kommer en försändelse till kostar den väldigt mycket och det här har konsumenten inte förstått.

ANNONS

Vad är det för summor det handlar om?

– Den första försändelsen ligger i storleksordningen 200 kronor, den andra kan variera lite men det brukar ligga kring en tusenlapp.

Hundratals anmälningar

Under de senaste två åren har KO fått ta emot ett par hundra anmälningar mot företaget, enligt Gunnar Wikström.

– Vi får in ett tiotal anmälningar i månaden, ibland något mindre och ibland mycket fler, berättar han.

Hur vanligt är det att ni får in så här många anmälningar mot ett och samma företag?

– Det är inte jättevanligt men det förekommer just när det gäller företag som använder olika typer av telefonförsäljning som inte är korrekta.

Det finns, enligt KO, andra konsumenter som hävdar att de inte över huvud taget varit i kontakt med företaget.

– Där säger företaget att det är helt omöjligt, att det inte kan ha förekommit. Där står ord mot ord och då får domstolen avgöra.

Hur ställer sig företaget till anklagelserna?

– De säger att de gör allt de kan för att styra upp verksamheten, att de pratar med sina säljare om att de ska hålla sig till de samtalsmanus som finns.

Krävs på miljoner

KO går nu vidare med en stämningsansökan till Patent och marknadsdomstolen där man vill att domstolen stoppar företagets försäljningsmetoder genom ett så kallat interimistiskt förbud och att domstolen sedan dömer ut en marknadsstörningsavgift på cirka 3,3 miljoner kronor. Även det norska företaget Immitec Norge A/S omfattas av stämningen. Där vill man se en marknadsstörningsavgift på 5 miljoner kronor.

ANNONS

Det är inte första gången KO synat Immitec i sömmarna. 2015 förbjöds företaget marknadsföra kosttillskott på ett sätt som ger intryck av att kosttillskottet leder till att hormonbalansen återställs, något som KO menade var vilseledande och otillbörliga.

Hallands Nyheter har sökt och söker företaget för en kommentar.

ANNONS