Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Klass 1-varning stoppar inte trädfällningen ner i Ätran

Under torsdagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för snöfall i Halland. Men det stoppar inte skog- och kustavdelningen från att fälla träd vid Doktorspromenaden.

— Här är lä så de flesta vindar ligger över. Jag är trygg i detta, det hade varit värre om vi befunnit oss på en öppen yta, säger Daniel Andersson, arbetsledare för skogsavdelningen på Skog och kust.

Han fortsätter:

— Det finns en jättestor fördel och det är att det är väldigt lite folk ute. Då kan man jobba lugnt och sansat. Baksidan är att man blir blöt och att det är lite slabbigt och lurigt.

Totalt ska ett tjugotal döda eller skadade träd fällas ner i vattnet, för att sedan plockas upp av en kran vid Tullbron eller vid hamnen. Under arbetets gång hålls Tullbron stängd för trafik.

När tidningen är på plats under torsdagsförmiddagen har tre träd hunnit fällas ner. Daniel Andersson och medarbetaren Emma Johansson har utrustat sig med flytvästar när de närmar sig vattnet.

— Man får ta det lugnt och försiktigt och tänka på vad man gör. Men jag tycker det har gått bra hittills, vi har en duktig arbetsledare så det flyter på, säger Emma Johansson.

Främst är det al och alm som ska fällas under dagen. I samråd med Naturskyddsföreningen beslutades att några av träden skulle få ha högstubbarna kvar.

— Det är för att nedbrytningsorganismer gillar död ved, likaså insekter och fåglar. Här är en lite mer utsatt miljö så det blir inte riktigt det där lugnet i naturen, men då har vi gjort det vi kan för naturvården, säger Daniel Andersson.

Arbetet väntas vara klart under torsdag eftermiddag eller under fredag.

– Vi har bokat upp morgondagen med, ifall vi skulle behöva den, avslutar Daniel Andersson.

LÄS MER: Klass 1-varning stoppar inte trädfällningen ner i Ätran

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här