–Nu har vi hittat en lagom nivå. Alla är ju intresserade av att ha ett fint vatten, säger ordförande Bengt Hackberg om användandet av bekämpningsmedel.
–Nu har vi hittat en lagom nivå. Alla är ju intresserade av att ha ett fint vatten, säger ordförande Bengt Hackberg om användandet av bekämpningsmedel. Bild: Ola Folkesson/Arkiv

Klartecken för kemiska bekämpningsmedel

Ett antal lantbruk i kommunen har fått klartecken att använda bekämpningsmedel inom sina verksamheter.

ANNONS
|

För att skydda dricksvattnet finns det särskilda regler för användning av bekämpningsmedel och gödsel inom vattenskyddsområde. För yrkesmässig användning krävs tillstånd av miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Sex ansökningar från olika platser inom kommunen var uppe vid miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde och samtliga fick klartecken.

– Det har varit mycket diskussioner om det här genom åren. Vi gör en avvägning vad de måste göra för att klara lantbruket och vi för att skydda vattnet. Nu har vi hittat en lagom nivå. Alla är ju intresserade av att ha ett fint vatten, säger ordförande Bengt Hackberg (S).

Medlen får inte användas i den inre zonen av ett vattenskyddsområde men kan tillåtas i den sekundära zonen.

ANNONS

– Vi har tagit upp ett antal preparat som får brukas under en cykel på fem år. Men det är väldigt starka restriktioner vilka tider, mängder och medel man får använda. Du får en dispens och det betyder inte att man kommer att använda den, men att man har den möjligheten, förklarar Bengt Hackberg.

LÄS MER: Bekämpningsmedel i danskt vatten

ANNONS