Maria Sjödahl lämnar en chefstjänst i Varberg för att bli förvaltningschef i Falkenberg.
Maria Sjödahl lämnar en chefstjänst i Varberg för att bli förvaltningschef i Falkenberg. Bild: Annika Karlbom

Klart med ny förvaltningschef i Falkenberg

Maria Sjödahl blir ny chef för kultur-, fritids- och teknikförvaltningen i Falkenberg. Hon kommer närmast från en chefstjänst i Varberg men har även varit chef inom äldreomsorgen i Halmstads kommun där hon är bosatt.

ANNONS
|

I december förra året fick Niklas Andersson sparken som chef för kultur-, fritids- och teknikförvaltningen (KFT) efter mindre än ett år på tjänsten.

– Vi har haft byte på den positionen vid flera tillfällen de senaste åren så det är viktigt att få stabilitet. Därför har vi varit noga med att få en person som vi vet kan leda stora och komplexa organisationer, kommenterar kommunchef Lars Fröding.

30-tal sökande

Ett 30-tal personer hade sökt tjänsten, varav fyra kallades till intervju.

– Hon är outstanding och den mest kvalificerade av dem som sökt jobbet. Uppfyller alla de krav och kriterier som vi haft för att få en fungerande chef. Hennes främsta egenskaper är dels att hon har en dokumenterat god ledarförmåga och en förmåga att arbeta tillsammans med våra folkvalda politiker. Men kan också driva utvecklingsprocesser tillsammans med andra ledare. Precis som vi behöver.

ANNONS

– Maria har inte erfarenhet av varken kultur, fritid eller teknik. Det ser vi som en möjlighet att kunna utveckla det genom det hon verkligen kan; att jobba med ett gott ledarskap över hela linjen. Om man anställer en person som har en kompetens inom ett område finns alltid risk att det väger över, menar kommunchefen.

Tidigare chefstjänster

Maria Sjödahl är 48 år och bor i Halmstad. Hon arbetar som avdelningschef på socialförvaltningens uppdragsavdelning i Varbergs kommun och har även erfarenhet som äldreomsorgschef i Halmstads kommun. Hon tillträder sin nya tjänst i Falkenberg den 1 oktober.

Johan Klingborg har fått kliva in som tillförordnad förvaltningschef för KFT sedan december. Han kommer nu att återgå till sin ordinarie tjänst som kommunens socialchef den 1 juli.

Under mellantiden går Maj-Lis Wolfhagen in som tillförordnad chef för KFT. Där har hon varit biträdande chef under våren. Egentligen gick hon i pension i februari och har lång erfarenhet inom kommunen och gör nu ett extra inhopp fram till 30 september.

Maria Sjödahl har skrivit på ett så kallat vd-avtal. Avtalet reglerar vad som sker om Falkenbergs kommun vill avsluta ett samarbete när det inte finns en saklig grund till uppsägning, till exempel om det finns brist på förtroende. Avtalet används vid samtliga nyanställningar av förvaltningschefer och kommunchef.

ANNONS

LÄS MER: Chefer slog larm om ansträngd arbetsmiljö

LÄS MER: Niklas Andersson får sparken

LÄS MER: Jan P Bordahl får inte leda storförvaltning

ANNONS