Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Jag är sur och väldigt förbannad” säger Hasse Jonsson om beslutet att neka KF Länken bidrag. Hasse har själv som har varit aktiv i föreningen sedan 70-talet. Bild: Håkan Johansson
”Jag är sur och väldigt förbannad” säger Hasse Jonsson om beslutet att neka KF Länken bidrag. Hasse har själv som har varit aktiv i föreningen sedan 70-talet. Bild: Håkan Johansson

KF Länken riskerar att sänkas - får inget stöd

Den kamratstödjande nykterhetsföreningen KF Länken har hjälpt falkenbergare till nykterhet sedan 1954. Nu riskerar föreningen att sänkas sedan den nekats föreningsbidrag av Falkenbergs kommun.

— Vi har ju alltid behövts tidigare, så varför skulle vi inte behövas nu? Vi har tagit hand om så många som haft det väldigt tufft. Vi får försöka överklaga beslutet för det har blivit alldeles fel, säger Hasse Jonsson, föreningens ordförande.

Hallands Nyheter har tidigare rapporterat om att oenigheter i föreningen bidragit till att flera medlemmar lämnat KF Länken för att bilda en ny förening, Fria Sällskapet länkarna (SF Länken). Efter det hamnade de två föreningarna i konflikt, bland annat om det tidigare föreningshuset på Arvidstorpsvägen.

Konflikten landade i att föreningarna tvingades flytta åt olika håll, SF till en lokal på Falkagård och KF till en kontorslokal vid Folkets hus.

LÄS MER: Konflikten har lagt sig – men Länken måste flytta ut

LÄS MER: Länken sägs upp från huset som de haft i mer än 50 år

Inför uppdelningen av föreningsstödet var förvaltningens förslag att låta Länkenföreningarna få 40 000 kronor vardera i bidrag. Men så blev det inte. Majoriteten i nämnden röstade istället för att SF Länken skulle beviljas 95 000 kronor - samtidigt som KF Länken inte skulle få något alls.

Hasse Jonsson säger att föreningen inte kommer läggas ner till följd av beslutet, men han är orolig för föreningens framtid.

— Det klart man är orolig, för vi har blivit väldigt felbehandlade av kommunen. Vi får försöka hitta sponsorer nu istället, säger han.

”Det var ett jättesvårt beslut”

15 föreningar ansökte om föreningsstöd för 2021 och KF Länken blev de enda som fick stå utan. Moderaterna och centerpartiet är inte nöjda med majoritetens beslut. Rie Boulund (M), andre vice ordförande i socialnämnden, är kritisk till hur Framtid Falkenberg resonerat.

— Om en förening uppfyller villkoren så tycker vi att de ska ha sitt bidrag. Jag upplever att Framtid Falkenberg går efter sitt eget tycke, och det hade varit intressant att gräva i varför man gör det. Vi har ställt frågan men inte fått något svar, säger hon.

Socialnämndens ordförande Kerstin Rosell (S) var en av de som röstade fram beslutet. Trots det verkar hon inte heller helt nöjd när tidningen når henne.

— Det var ett jättesvårt beslut. Summan som förvaltningen hade föreslagit var mindre än häften av det vi beviljade länken-föreningarna förgående år, så vi såg att vi bara kunde stötta en förening och då fick det bli den med flest medlemmar, säger hon.

— Ett argument som också avgjorde beslutet var att SF Länken haft det väldigt tufft, eftersom deras lokal brann ner.

Enligt Kerstin Rosell hade föreningarna sammanlagt ansökt om bidrag för 3,5 miljoner kronor, samtidigt som nämnden hade 1,6 miljoner att bevilja i föreningsbidrag.

– Det är inte optimalt. Vi har försökt att vända och vrida, men ändå blir alla besvikna och tycker det blir för lite i bidrag. Vi får titta på om vi kan få mer pengar att fördela till nästa år, säger hon.

Socialnämndens beviljade föreningsbidrag 2021

Demensföreningen i Falkenberg, 10 000 kronor

Falkenbergsortens FUB, 40 000 kronor

Föreningen HjärtLung Falkenberg, 10 000 kronor

Hörselskadades förening i Falkenberg, 10 000 kronor

Pingstförsamlingen i Falkenberg, 75 000 kronor

Kris Falkenberg, 90 000 kronor

Unga Kris Falkenberg, 90 000 kronor

RIA Falkenberg – Hela Människan, 390 000 kronor

Fritidsföreningen ETU:s vänner, 10 000 kronor

Det Fria Sällskapet Länkarna Falkenberg, 95 000 kronor

Falkenbergs Fontänhus, 750 000 kronor

Falkenberg/Varbergs Dövas Förening, 10 000 kronor

Reumatikerföreningen Falkenberg, 10 000 kronor

Attention Falkenberg-Varberg, 20 000 kronor

Källa: Falkenbergs kommun

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här