Katrineberg får ny idrottshall för 24 miljoner

Idrottshallen vid Katrinebergs folkhögskola rivs. Efter omfattande fuktskador i bärande delar av fastigheten har Region Halland beslutat att den inte går att rädda.

ANNONS
|

I december förra året tvingades Region Halland stänga idrottshallen vid Katrinebergs folkhögskola. Detta efter att det upptäckts omfattande fuktskador i fastigheten, vilket HN tidigare rapporterat om. Då stod regionen och valde mellan att rusta upp idrottshallen, eller riva den och bygga en ny.

– Att reparera hade tagit mycket längre tid, och skolan behövde sin idrottshall. Sen var det inte heller en stor prisskillnad och då blev det nybygge som beslutades, säger Marcus Vennersten, fastighetsförvaltare vid Regionfastigheter.

Nu är rivningen i full gång och en ny idrottshall förväntas stå klar hösten 2021. Rektorn Peter Carlsson är lättad över att en lösning är i sikte.

ANNONS

– Det har varit ett pussel men vi har löst det bra. Det har varit en fenomenal process som gått väldigt fort och det är jätteskönt att den nya hallen är på gång.

Den förra idrottshallen byggdes för drygt 25 år sedan och kostade då sju miljoner kronor.

Har ni fått någon klarhet i hur en relativt ny byggnad kunde fallera så totalt på bara 25 år?

– Fuktskadorna satt i limträbalkarna då vatten sipprat in under plåten som skulle skydda dem. Fastigheten har varit utsatt för mycket hårt väder. Om det är en konstruktionsbrist i plåten eller om det hade hänt oavsett vet vi inte, säger Marcus Vennersten.

Den nya hallen har en budget på 24 miljoner kronor, och planen är att den ska vara ett lyft gentemot den förra.

– Den blir lite större och rent funktionsmässigt har vi även lagt till undervisningssalar för dans och yoga, samt en ridåvägg i stora hallen. Sen blir den även tillgänglighetsanpassad och vi kommer sätta upp 400 kvadratmeter solceller på taket.

ANNONS