Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kallel saknar Fegen och en fast tillvaro

Kommer ni ihåg Kallel som har många vänner i Fegen, och som trots att han fick jobb utvisades till Italien. Där är han kvar och hankar sig fram.

Kallel Hassan Maulud är kurd och tvingades fly under mycket dramatiska omständigheter från Irak för snart tjugo år sedan. Han lyckades ta sig till Sverige som asylsökande och hamnade i Fegen. Där fick han många vänner och anställning på ett företag i Smålandsstenar som ligger 2,5 mil från Fegen.

Efter ett par år upptäckte Migrationsverket att Kallel hade vistats något dygn i Italien när han flydde från sitt hemland. Enligt Dublinförordningen ska uppehållstillstånd prövas i det första europeiska land dit flyktingen anländer. Därmed skulle Kallel enligt myndigheterna söka asyl i Italien.

”Som en dålig sketch”

Komikern Krister Classon försökte på olika sätt hjälpa Kallel. Men myndigheterna tummade inte på reglerna och Krister minns särskilt ett besök på Migrationsverket i Göteborg.

– När vi kom in till två handläggare tittade de inte upp från sina papper utan läste bara upp ärendet. Efter en stund kommer en tolk in som kan sämre svenska än Kallel. ”Varför ska ni ha en tolk när Kallel pratar svenska?” undrade jag. Men tolken blev kvar ändå och rörde bara till samtalet. Det var som en dålig sketch. Jag blir arg bara jag tänker på det.

Det slutade med att Kallel i början av 2004 utvisades till Italien där han från och till levt under mycket svåra förhållanden.

– Vi har haft folk som hjälpt till att skicka pengar till honom men de hoppar av en efter en när ingenting händer, förklarar Krister som genom åren varit nere och hälsat på några gånger och upplevt hur illa asylsökande behandlas.

Otursförföljd

Krister beskriver Kallel som otroligt snäll, och till viss del naiv vilket får följden att han drabbats av otur när folk utnyttjar detta.

I september förra året fyllde Kallel 40 år. Han har då tillbringat halva sitt liv som flykting. Den lyckligaste tiden var åren i Fegen. Han har varit tillbaka och hälsat på några gånger efter utvisningen, senaste gången var 2015.

– Jag jobbar halvtid på Ikeas lager men får inte jobba mer och lönen räcker bara till hyran och inget mer. Jag har haft mycket kontakt med svenska kyrkan i Rom som hjälpt mig. Men där är stängt nu på grund av coronan, berättar Kallel när HN får kontakt med honom i Rom.

Då har Italien precis stängts ner igen på grund av pandemin.

– Just nu bor jag i en lägenhet på en golfklubb. Jag får bo här mot att jag sköter om lite saker. Jag skulle inte klara mig annars.

Saknar handlingar

Det stora problemet är att Kallel inte fick med sig några handlingar när han tvingades fly hals över huvud från Irak. Därmed kan han inte få permanent uppehållstillstånd i Italien utan får hanka sig fram med tillfälliga arbetstillstånd.

Han har försökt ta hjälp av släktingar i Irak för att registrera sin identitet. Med hjälp av vännerna i Sverige har stora summor skickats ned men de som skulle hjälpa i Irak har bara tagit emot pengarna och sedan inte gjort något.

– Min pappa och min familj hatar mig för att jag flydde och nu har jag inte kontakt med någon där längre.

Vid sina tillfälliga återbesök i Fegen har italienska polisen utfärdat tidsbegränsat pass mot att han kan visa upp biljetter för resorna fram och tillbaka.

Tänker på Sverige hela tiden

– Jag tänker på Sverige hela tiden. Mest på mina kompisar i Fegen där jag bodde bra och trivdes. Många har hjälpt mig så mycket. Men jag förstår om de börjar bli trötta på det nu.

Själv är han trött på sin rotlösa moment 22-tillvaro och drömmer om att få ett permanent uppehållstillstånd i Italien. Utan det kan han inte räkna med en någorlunda normal tillvaro.

– Nu hoppas jag bara att coronan ska ta slut. Jag har mått jättedåligt och tänkt att det är hopplöst. Men jag ska aldrig ge upp utan måste på något sätt hitta en väg ur det här, säger Kallel.

LÄS MER: Han som ville stanna i Fegen

LÄS MER: Kallel jagar ett normalt vardagsliv

LÄS MER: - Skämmigt för Sverige hur Kallel har behandlats

LÄS MER: Krister Claesson ryter <BR>till om flyktingpolitiken

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här