Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Dricker kopiösa mängder te. Lizette Andersson och Sofie Thunman har smakat sig igenom tesorter av alla tänkbara slag. Bild: Emma Shevtzoff

Kalendern med te har blivit en succé

Doppa fram till dopparedan. Devisen kommer från två Krogseredstjejer som pluggar i Göteborg. För fjärde året i rad serverar de sin adventskalender med te som blivit en succé.

Sofie Thunman och Lizette An- dersson är barndomsvännerna som följt varandra sedan de flyttade från Krogsered. Via Halmstad hamnade de så småningom i Göteborg.

Där fick de hyra en lägenhet i andra hand av goda vänner. Med uppmaningen: ”Snälla, snälla, drick av vårt te! Vi har så galet mycket!”.

Duon drack den varma drycken varje dag och började betygsätta i en anteckningsbok. När de var inne på sista sorten fick de för sig att räkna hur många de smakat på. Det var tjugofyra stycken och tanken på den första tekalendern föddes.

En låda med tjugofyra sorter skickades iväg till Egypten där vännerna de hyrde av var volontärarbetare.

Året efter, 2011, bestämde sig duon för att skapa en teadventskalender och sälja via en blogg. De sålde 200 stycken och sedan har efterfrågan bara ökat. 2012 blev det 550 stycken, 2013 var de uppe i 1 500 och i år ska de packa 5 000 (!) kalendrar.

– Första året upptäckte vi att det fanns en tekalender i Tyskland och nu har det poppat upp flera här i Sverige. Men det är bara roligt att få lite konkurrens. Då jobbar man ännu hårdare, berättar Lizette när HN ringer upp.

Numera delar de inte lägenhet längre men bor bara någon kilometer från varandra i Göteborg och umgås flitigt. Båda pluggar, Lizette läser entreprenöriellt företagande medan Sofie håller på med media/kommunikation.

– Det är ju bra att vi kan praktisera lite med det vi lär oss och samtidigt dryga ut våra studiemedel. Vi kan inte försörja oss på tekalendern men just nu jobbar vi nästan dygnet runt med den, konstaterar Sofie.

Kalendern är fylld med teer av olika smaker och sorter, förpackat i portionsförpackningar som räcker till en stark kopp te eller två lite svagare koppar.

– Det roliga i år är att vi fått en leverantör nu med bara ekologiska och kravmärkta teer, säger Sofie.

Vad har ni själva för favortismaker i årets kalender?

– Mitt finns i påse nr 16. Ett rött te med smak av havtorn och kvitten, svarar Sofie.

– Jag gillar nummer 9 bäst. Med smak av ingefära, avslöjar Lizette.

Kalendern kan köpas via deras hemsida (teadventskalendern.se) och finns numera även hos många återförsäljare runt om i landet. På hemsidan står till exempel vilka butiker som säljer den i Falkenberg, Glommen, Gällared, Ullared, Tvååker och Halmstad.

Säljer ni inte tekalendern hemma i Krogsered?

– Jodå, vi säljer den varje år på julmarknaden i Krogsereds bygdegård och den är nu på lördag (15/11). Vi är väldigt stolta över vår hembygd och känner båda att vi har en fot kvar där.