Den unga mannen döms till ungdomstjänst.
Den unga mannen döms till ungdomstjänst. Bild: Annika Karlbom

Körde upp fingrar i rumpan - döms för misshandel

En elev på en skola i Falkenberg körde upp två fingrar i en annan elevs rumpa. Tingsrätten bedömer det som misshandel, inte sexuellt ofredande. Eleven hävdar att han retades.

ANNONS
|

En elev på en skola i Falkenbergs kommun stod åtalad för misshandel och sexuellt ofredande efter en händelse i oktober förra året.

Vid en av gärningarna ska tonåringen tryckt upp två fingrar i en annans elevs rumpa. En gärning som åklagaren bedömde som sexuellt ofredande.

Men under förhandlingarna i tingsrätten målades händelsen upp på ett annat sätt. Den misstänkte eleven beskrev det som att ”dajma” och att det var vanligt på skolan. Det var ett sätt att retas, menade eleven och fick medhåll av en annan elev.

Tingsrätten gick på elevernas linje och bedömde att det inte var något sexuellt ändamål bakom brottet. Då gärningen ändå orsakade smärta hos den utsatta eleven bedöms det i stället som en misshandel.

ANNONS

Det var skolans rektor som gjorde anmälan till polisen. Men han känner inte till begreppet ”dajma”.

– Jag hade aldrig hört talas om det förrän det hände, säger rektorn.

Men kan det vara något som förekommer på skolan bland eleverna?

– Jag kan inte bekräfta det på något sätt. Vi har inte hört talas om det före eller efter den här händelsen. Det är främmande för mig. Skulle det förekomma skulle vi vara på tårna, det här är sexuellt kränkande och allvarligt, säger rektorn.

Utöver ovan nämnda händelse ska eleven också ha utdelat örfilar och senare sparkat den andra eleven i ryggen.

Han döms för misshandel och påföljden blir ungdomstjänst i 35 timmar. Han ska också betala 15 000 kronor i skadestånd för de allvarliga kränkningar målsäganden blivit utsatt för.

ANNONS