Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Vem köar till förskolan? Ingen hemlig uppgift. Bild: Kent Hallgren/arkiv

Kön till förskolan är inte hemlig

Barn- och utbildningsförvaltningen i Falkenberg gjorde fel när den generellt ville hemlighålla adressuppgifter om de föräldrar som har barn i kö till förskolan. Det har kammarrätten slagit fast.

Företaget Ekolek barnomsorg erbjuder på olika håll i Västsverige ett alternativ till kommunernas barnomsorg; i enlighet med vissa pedagogiska riktlinjer så anställer man helt enkelt dagbarnvårdare (dagmammor) som arbetar för företaget.
Med avsikt att etablera sig i Falkenberg så begärde Ekolek därför av barn- och utbildningsförvaltningen att få adresserna till föräldrar som har barn i förskolekön, med hänvisning till offentlighetsprincipen och rätten att ta del av myndigheters allmänna handlingar. Därmed skulle man få möjlighet att ge dessa föräldrar ett riktat erbjudande om sin alternativa barnomsorg.

Men förvaltningschefen Jörgen Frostlund på barn- och utbildningsförvaltningen fattade beslutet att inte lämna ut några sådana adresser, med hänvisning till att sekretess gäller för uppgifter i förskolan som rör en ”enskilds personliga förhållanden”.
Men det avslaget imponerar inte på kammarrätten, som haft att ta ställning till frågan efter Ekoleks överklagande. En adressuppgift kan inte generellt ses som en uppgift som rör någons ”personliga förhållanden”, menar kammarrätten. Endast i de fall där någon har skyddade personuppgifter, till följd av hot, sociala omständigheter eller liknande, ska adressuppgiften hållas hemlig.
I övrigt har Ekolek rätt att ta del av adressuppgifter ur kölistan.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här