Kålles sista sommarteater i gläntan?

Planen var att utveckla och göra en permanent scen av Teatergläntan vid Solhaga. Men risken är att sommarens föreställning blir den sista som Kålle Gunnarsson spelar där. Höghusbygge och skogsröjning sätter käppar i hjulet.

ANNONS
|

Kålle Gunnarsson har vetat sedan länge att det ska byggas på tomten intill.

– Det har funnits i periferin hela tiden. Men jag har inte förstått vidden av det hela och att man skulle gå in och skövla växtligheten så mycket. Jag fick en liten chock tidigare i våras när jag såg hur mycket de tagit väck på tomten för bygget. Men jag tänkte att det kommer nog att funka när träden slår ut.

– Två dagar senare går de in och röjer allt sly fyra meter in på mitt område så att jag kan se bort till Långås typ! Någon hade bett dem göra det och alla skyller på alla, säger Kålle.

ANNONS

Permanent scen

Till saken hör att kultur- och fritidsnämnden i höstas beslutade att avsätta 1,5 miljoner för att göra spelplatsen permanent. Genom att dra dit el och vatten och rusta upp med toaletter och förvaringsmöjligheter.

Tanken var att Kålle skulle skriva på ett tioårskontrakt där han betalar 150 000 kronor om året i hyra och därmed i princip betalar kalaset på sikt.

– Sedan ett år tillbaka har vi haft möten med kultur- och fritid om att göra om Teatergläntan till en fast spelplats. Med en fast spelplats skulle det bli betydligt lättare att trycka på starknappen för sommarteatern varje år. Kostnaden är inget problem eftersom jag ändå måste lägga en massa pengar varje år på tillfälliga lösningar.

Ändrade förutsättningar

Kruxet är att den borttagna växtligheten och närheten till det nya höghuset ändrar förutsättningarna på ett dramatiskt sätt.

– Nu kan man inte kalla det en glänta längre och de som sköter mitt ljud avråder från att skriva på ett tioårskontrakt. När det nya huset är klart och folk flyttat in där räcker det att en granne klagar för att vi ska få lägga ner verksamheten. Då står jag där med ett kontrakt på en plats som inte går att använda.

ANNONS

Kålle har använt Teatergläntan sedan 2010 och under den tiden har det inte varit några anmärkningar på att man överskridit tillåtna ljudnivåer på närliggande fastigheter.

Mäter kontinuerligt

Peter Karlsson, ljudtekniker på PM Audio, bekräftar att ljudstörningarna riskerar att bli för stora.

– Jag vet inte riktigt hur kommunen tänkte där. Det kommer att bli problem framöver med nybyggnationen så nära. Det påverkar redan årets föreställning att de avverkat ganska mycket av skogen. Jag blev lite chockerad när jag körde förbi och såg det.

– Vi gör kontinuerliga ljudmätningar vid närmaste fastighet och har klarat riktvärdena hittills. Men jag tror att det blir en tuff nöt att knäcka när det flyttat in folk i höghuset. Lite trist för det är en fin spelplats med ett fantastiskt läge, kommenterar Peter Karlsson.

Sämre sits

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Angelica Nordlund kan intyga att gränsvärdena hållits hittills. Hon har inte varit på platsen sedan växtligheten togs bort och känner inte till hur man tänkt lösa framtida bullerskydd.

– Det enda jag kan säga i nuläget är att Kålle Gunnarsson helt klart har hamnat i en sämre sits.

Olyckligt

Christian Fager är fritidschef på kultur- och fritidsförvaltningen:

– Ytan på byggarens mark för punkthusen kan vi ju inte påverka. Men självklart borde vi haft bättre kommunikation med Kålle om växtligheten inne på kommunens område som han hyr. Det är olyckligt och vi ska i samråd med Kålle försöka återskapa en del av miljön genom nyplantering och samtidigt titta på en långsiktig lösning.

ANNONS

Kan verksamheten verkligen vara kvar när folk flyttat in i det nya höghuset?

– Vi är supermåna om att hans verksamhet ska finnas kvar i Falkenberg och jag tycker att det är för tidigt att säga att det är omöjligt, menar Christian Fager.

Kålles sommarteater

Kålle Gunnarsson gör Sveriges största teateruppsättningar med Astrid Lindgren-tema. Inte bara i Falkenberg utan även i andra städer numera. Det startade på Hertigen och flyttade sedan till Klitterbadet. Men klagomål från grannar på stranden gjorde att man fick flytta tillbaka till Hertigen. Verksamheten flyttades sedan in till Storans trädgård, men även där var det klagomål på ljudnivån.

2010 flyttade sommarteatern upp till Teatergläntan intill Solhaga och där har man hittills klarat gränsvärdena. Förra sommaren satte man publikrekord med cirka 12 000 besökare och i höstas beslutade kultur- och fritidsnämnden att investera 1,5 miljoner i att göra spelplatsen permanent.

ANNONS