Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Justitieministerkandidat frågas ut

New York-åklagaren Loretta Lynch, som i november nominerades av USA:s president Barack Obama som landets nya justitieminister, ska frågas ut i senaten den 28 och 29 januari. Den första dagen ska Lynch hålla ett eget anförande och den andra dagen kommer vittnen som kallats av både republikanska och demokratiska senatorer att höras, skriver webbtidningen Politico.

Den 55-åriga Lynch har lång erfarenhet av mål som rör bland annat medborgarrättsfrågor och bedrägerier, och har av Obama beskrivits som både tuff och rättvis. Om hon godkänns av senaten blir hon den första svarta kvinnan på posten. Hon är tänkt att efterträda Eric Holder, som i september meddelade att han avgår.

Under december höll Lynch enskilda möten med flera republikanska senatorer. De flesta, bland dem expresidentkandidaten John McCain, sade att de planerar att stödja henne om inget oväntat kommer fram i utfrågningen. Många ledamöter är dock intresserade av Lynch syn på de invandrarreformer som Obama i november presenterade inom ramarna för presidentämbetets makt.