Julklappsutdelning till utsatta barn i Falkenberg

Till följd av corona ser Svenska Kyrkans arbete för att motverka barnfattigdom annorlunda ut i år. I veckan delas det ut matkassar och julklappar utanför kyrkan i centrala Falkenberg.

ANNONS
LocationFalkenberg|
|

– Fattiga barn är en tyst grupp som vi hör för lite om, säger Eva Ånhammar, diakon i Falkenberg. Corona har lett till förödande inkomstbortfall för dessa familjer. De har fått ställa av bil, ställa in aktiviteter och det finns fall där familjer fått sälja sina möbler och använda balkongmöblerna inomhus.

Eva Ånhammar förklarar att det är ett stigma att vara fattig i Sverige och blir därför en viktig grupp att hjälpa, särskilt under pandemitider.

– Vi har fått mer hjälp under corona, särskilt från privatpersoner. Under vår insamling den 28 november fick vi in hälften så många matkassar som vi brukar, men mer pengar.

ANNONS

Pengarna har spenderats på presentkort till lokala affärer och sedan lagts i kassar som delas ut i veckan.

– Vi försöker samtidigt gynna den lokala handeln istället för att själva näthandla julklappar. Med presentkorten myndigförklarar vi också föräldrarna genom att låta dem göra egna inköp till sina barn.

I kassarna finns även godis, spel, parfymer och andra smågåvor i olika former. Allt skräddarsytt efter hur familjerna ser ut.

Det är viktigt att gåvorna kommer till rätt familjer. Under nio år som diakon har Eva Ånhammar och hennes kollegor skapat ett nätverk och byggt relationer med de familjer lever i fattigdom och utanförskap.

– Det är människor som saknar det andra har. Allt från busskort och cykel, till mat och gympakläder i skolan. De som lever i utanförskap, som inte har råd att bjuda hem och därför inte blir bortbjudna.

Definitionen barfattigdom innebär att ett barn begränsas så mycket av sin familjs ekonomi att det blir mindre delaktigt i samhället.

I jul är det runt 60 familjer som får varsin julkasse i Falkenberg. Svenska Kyrkan brukar bjuda familjerna på middag en gång i månaden och årets höjdpunkt är vanligtvis en julfest.

– I år kan vi inte göra det, så vi delar ut kassarna utomhus spritt på 20 minuter per familj. Då kan vi önska god jul samtidigt.

ANNONS

LÄS MER: Falkenbergarna skänkte 100 matkassar

LÄS MER: Fattiga familjer får det ännu svårare under sommaren

ANNONS