Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Johanna Jirevall designar egna kläder av återvunnet indiskt tyg

– Det finns så mycket historia och själ bakom tygerna. Man värdesätter plaggen på ett helt annat sätt än vad vi gör hemma, säger falkenbergaren Johanna Jirevall som designar egna kläder av återvunna indiska plagg.

Johanna Jirevall flyttade från Falkenberg för tre år sedan för att börja på konst- och designskolan i Lund. Men hon bor i Limhamn i utkanten av Malmö.

– Det har alltid lockat mig att gå på konstskola. Men jag kände att det räckte med ett år.

Efter gymnasiet har hon annars mest tagit olika säsongsjobb för att kunna ge sig ut och resa. Men målarintresset har alltid funnits och för några år sedan hade hon en utställning på Kuben i Falkenberg.

Johanna Studio

Instagramsidan Johanna Studio startades för att presentera målningarna. Johanna Studio heter också hennes nystartade näthandel med egendesignade kläder av återvunnet tyg från Indien.

– Det är ett fascinerande land där världens finaste hotell ligger med slummen bredvid. Jag älskar kontrasterna.

– Första gången jag åkte dit 2017 och såg alla dessa vackra tyger som kvinnorna hade tänkte jag att det är sånt jag själv skulle vilja ha. Men kanske med en annan modell.

Det har blivit ytterligare två resor dit. Senaste besöket var i vintras i Rajasthan, i nordvästra delen av landet. Då hade tanken på att designa egna kläder fötts.

Schyssta förhållanden

– Jag och min sambo visste inte alls hur det skulle bli. Vi pratade med folk på gatan och frågade om var man kan hitta sarees och gamla tyger. Vi besökte allt från fabriker till mindre ställen där de gjorde kläder. Till sist hittade vi ett ställe där de hade schyssta förhållanden för arbetarna.

– Det som gav mig inspiration och lust till att göra kläder av just vintage sarees är att det finns så mycket historia och själ bakom tygerna. Där värdesätter man plaggen på ett helt annat sätt än vad vi göra hemma. Ett tänk som vi har förlorat i denna köp- och slängmiljön som har utvecklats.

Johanna har alltid målat och kommer att fortsätta med det. Hon ställde ut i Falkenberg för några år sedan. Bild: Christoffer Raaby
Johanna har alltid målat och kommer att fortsätta med det. Hon ställde ut i Falkenberg för några år sedan. Bild: Christoffer Raaby

Tillbaka i Sverige började Johanna designa sina kläder och för henne blev coronavirusets effekter både bra och dåligt.

Var flygvärdinna

– Jag jobbade som flygvärdinna och eftersom allt flyg stoppades blev vi avskedade. Så jag har haft väldigt mycket tid att bygga upp en hemsida med stor hjälp av min sambo. Han har tagit foton och fixat tekniska detaljer.

Efter provsändningar och lite ändringar kunde Johanna Studio lanseras för en månad sedan.

– Då modeindustrin är en av världens mest förorenade industrier så kan jag aldrig se mig bidra till den genom att tillföra nya material till marknaden. Särskilt i Indien köper människorna ogärna använda sareetyger. Därav finns det mängder av sådana som inte blir använt och jag tycker dom är alldeles för vackra för att bara låtas ligga.

Bidra till förändring

– Att sy upp kläderna i Indien är viktigt för mig för där kan jag bidra med att göra en förändring som faktiskt betyder något, där det behövs.  Genom att ge en bra lön och att bidra till att särskilt kvinnor kan få en chans att försörja sig.

Hittills har hon främst sålt sina egendesignade kläder till vänner och bekanta.

– Just nu är det bara näthandel som gäller och jag kanske måste söka något jobb upptill. Men drömmen är att kunna livnära sig på detta och öppna en butik så småningom.

Kommer du att fortsätta med måleriet?

– Ja, jag kommer att handla med både konst och kläder. Jag tycker om att göra smycken också. Det kommer nog att dyka upp i framtiden.

Namn: Johanna Jirevall.

Ålder: 25 år.

Bor: Lägenhet i Limhamn, utanför Malmö.

Familj: Sambo med Christoffer Raaby, föräldrar och bror i Falkenberg.

Utbildning: 3 år Estetprogrammet/dans på gymnasiet i Falkenberg, 1 år på Konst- och designskolan i Lund.

Gillar: Resa, måla, rita kläder, läsa och träffa kompisar.

Aktuell: Har precis börjat sälja egendesignade kläder av återvunnet tyg genom Johanna Studio.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här