JO-granskar kommunen för hantering av Ålyckan Fastigheter

Falkenbergs kommun granskas av Justitieombudsmannen efter att företaget Ålyckan fastigheter AB anmält dem för uteblivet planbesked.

ANNONS
|

Ålyckan Fastigheter AB och Falkenbergs kommun har gått på tvären med varandra i flera år. Tidningen har tidigare rapporterat om hur företaget har ambitionen att bygga en skola i Tröinge och ansökte för drygt fyra och ett halvt år sedan om planbesked från kommunstyrelsen.

Något planbesked har företaget inte fått, trots att kravet är att det ska ta max fyra månader.

Under åren som företaget väntat på planbesked har Ålyckan fastigheter även sett hur kommunen påbörjat egna liknande planer i området.

Kommunen ville bygga egen skola

Förra året beslutade kommunstyrelsen om en detaljplan i området där skolan istället skulle ligga på kommunägd mark i nära anslutning i Ålyckans tomt. Dessutom ingick det i förslaget att en ny väg skulle dras rakt över tomten som företaget hoppats kunna bygga en skola på.

ANNONS

LÄS MER:Skolbeslut överklagas i domstol

I höstas överklagade Ålyckan fastigheter detaljplanen i förvaltningsrätten där ärendet fortfarande ligger. Företaget anmälde även kommunen till justitieombudsmannen (JO) för det uteblivna planbeskedet.

– Vi avböjer att kommentera ärendet i väntan på beslut från JO, säger Håkan Johansson, delägare i Ålyckan Fastigheter AB.

LÄS MER:Falkenbergs kommun anmäls till justitieombudsmannen

JO får in drygt 9000 anmälningar varje år, endast en tredjedel av dessa går till granskning. Förra veckan kom beskedet att myndigheten beslutat att granska kommunen för deras hantering av företagets ansökan om planbesked.

– Det är bara att konstatera att vi inte följt de yttre tidsgränser som finns, det har tvärt om tagit ganska lång tid. Till vårt försvar så kan man säga att vi haft en dialog med den sökande under denna perioden, det har inte varit helt tyst i fyra år, säger kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S).

ANNONS