Hoppas på lösning. Jan Söderlind hoppas nu att polisen ska utreda händelsen i Långås. Han påverkas fortfarande av överfallet för drygt en månad sedan.
Hoppas på lösning. Jan Söderlind hoppas nu att polisen ska utreda händelsen i Långås. Han påverkas fortfarande av överfallet för drygt en månad sedan.

JK utreder inte journalistattacken

JK tar inte upp fallet med journalisten som attackerades av försäljare på Långås Marknad. Det blir nu upp till polisen att utreda händelsen.

ANNONS
|

Det var den 24 juli som frilansjournalisten Jan Söderlind attackerades av mobilabonnemangsförsäljare under sommarmarknaden i Långås. Efter att ha genomfört intervjuer och fotograferat på marknadsplatsen blev han uppsökt av fyra-fem yngre män. De uppträdde hotfullt, rev och slet i hans skjorta och tvingade honom till slut att radera bilderna.

– Det är svårbegripligt och det är klart att man blir påverkad och lite försiktig, säger Jan Söderlind som med några veckors distans fortfarande påverkas av händelsen.

Eftersom det misstänkta brottet drabbade en journalist i arbete skickades fallet vidare till Justitiekanslern som vakar över gränserna för tryck- och yttrandefrihet. I dagarna fick polisen dock ärendet i retur. JK menar att Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen i princip inte reglerar "förhållandet mellan enskilda utan endast deras rättigheter och skyldigheter gentemot det allmänna". Det blir upp till polis och allmän åklagare att pröva om något brott har begåtts, anser JK.

ANNONS

– Jag hade nog inte väntat mig något annat heller. Men frågan är vad man gör nu, rent polisiärt, säger Jan Söderlind som hittills inte har varit i kontakt med polisen sedan överfallet för en dryg månad sedan.

Polisen nåddes av JK:s beslut i veckan och hittills har inget hänt i utredningsväg, berättar förundersökningsledare Johan Sundin som är tillbaka efter semestern och som nu ska sätta sig in i ärendet.

ANNONS