Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mejerichef Owe Jarlö.

Jarlö har inte sett något liknande

Två omfattande strömavbrott på mindre än en vecka. Arlas mejerichef har aldrig varit med om något liknande.

Vid strömavbrottet under natten till i torsdags drabbades både Carlsberg och Arla hårt, med produktionsbortfall som resultat. I helgen gick det inte lika illa, men långt ifrån bra.

Carlsberg hade en produktionslinje i gång på lördagskvällen.

– Vi körde en linje, med stora pet-flaskor till bland annat julmust. Det är den linjen som vi har högst belastning på, så det här nya stoppet kom väldigt olägligt, säger Carlsbergs kommunikatör Jörgen Welter.

– När vi tappar strömmen är det inte bara att trycka på en knapp och starta igen. Jag tror att vi tappade sju timmar den här gången, så även ett ganska kort stopp har många timmars effekt hos oss.

Så här års behöver Carlsberg köra för fullt varje dag fram till jul varje och varje stopp blir ett nytt problem.

– Nu ligger vi ungefär ett dygn efter i den produktionen och det kommer att bli tufft att hämta in.

Arla fick kassera all ost som var under produktion vid förra strömavbrottet. Den här gången klarade mejeriet sig lindrigare undan men avbrottet satte ändå spår.

– Produktionen var i gång men eftersom det var ett så kort avbrott den här gången behövde ingenting kasseras, säger mejerichef Owe Jarlö.

Men även Arla tvingades starta om alla sina system och det är en tidsödande process även där.

– Det är inte lika allvarligt som förra gången då strömmen var borta i nio timmar, men vi får tömma och starta om allt och det tar ungefär fem timmar att göra. Under tiden står ju produktionen still.

Owe Jarlö säger att han aldrig har varit med om något liknande och att han kommer att kräva samtal med Falkenbergs energi under veckan.

– Jag har aldrig varit med om två strömavbrott på så här kort tid. Och då har jag arbetet i branschen i 40 år. Vi måste sätta oss ner med Falkenbergs Energi och diskutera det som hänt. Det är ju helt otroligt egentligen.

Jörgen Welter utesluter inte att även Carlsberg kommer att inleda en dialog med Falkenbergs energi om det som inträffat.

Liksom många andra kände även räddningstjänsten av helgen strömavbrott. Styrkeledaren på brandstationen i Falkenberg, Jonas Holmström, säger så här:

– Det blev ju svart i huset, men vi har reservkraft så det ordande sig snabbt.

Hade ni några avbrottsrelaterade utryckningar under lördagskvällen?

– Vid strömavbrott kommer automatlarm som ett brev på posten. Vi har haft ett som vi ryckt ut på, vid Hjortsbergs vandrarhem, säger Jonas Holmström.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här