Janne Andersson, vd på 2Entertain, hoppas och tror att Moment Group hittar finansiärer som gör att bolaget klarar sig ifrån rekonstruktion och konkurs.
Janne Andersson, vd på 2Entertain, hoppas och tror att Moment Group hittar finansiärer som gör att bolaget klarar sig ifrån rekonstruktion och konkurs. Bild: 2Entertain

Janne Andersson talar ut om konkurshotet mot Moment Group

För 33 år sedan var Janne Andersson, som är bosatt i Falkenberg, med och startade det som växt till nöjesjätten Moment Group. Nu är hans livsverk på väg att försvinna om det inte kommer in nya finansiärer.
– Ibland blir jag både lite ledsen och bedrövad. Å andra sidan så är det bara att göra en omstart, säger han.

ANNONS
|

Janne Andersson är idag vd för 2Entertain, som är ett dotterbolag till Moment Group, som måste få in nya finansiärer för att undvika rekonstruktion eller i värsta fall konkurs.

Nöjesarrangören 2Entertain har tvingats hålla sina teatrar stängda sedan den 15 mars. Pandemin har utlöst en ekonomisk kris som är akut för koncernen.

Som det ser ut nu kommer bolaget inte ha någon verksamhet igång på flera månader. Kanske inte förrän till sommaren.

– Det känns ibland som att jag medverkar i en skräckfilm. Där jag får det ena käftslaget efter det andra, inte bara vi som företag, tänk på alla de 700 kulturarbetare som vi avlönar varje år i våra produktioner. Många av dem är nu arbetslösa. En del av dem har egna bolag och har inte rätt till a-kassa.

ANNONS

– Pandemin är ett enormt slag mot hela Kultursverige. Det enda vi kan arbeta med är att skära i alla kostnader, vilket vi har gjort.

– En stor del av vår fast anställda personal är uppsagd och har slutat. Sen gäller det att skära i kostnader hos våra hyresvärdar och skjuta på betalningar. Vi har tagit del av kultur- och permitteringsstöd från staten. Men det räcker inte i det långa loppet, utan det krävs en finansiering framåt för att det ska fungera långsiktigt.

Det företaget som idag heter Moment Group var det företaget som en gång i tiden hette 2Entertain, Nöjespatrullen och innan dess Produktionsgruppen i Halland.

För cirka tio år sedan när Wallmans köptes knoppades 2Entertain av till ett dotterbolag till ett koncernmoderbolag som nu heter Moment Group.

– Jag sitter inte på jobbet och tänker att så bra jag hade det förr. Men ibland när jag är hemma kan jag sitta och tänka att ”vad fan är det här”. Samtidigt är det så mycket som händer med den här pandemin med människor som dör och blir enormt sjuka.

– Så det finns människor som sitter i situationer som är fan så mycket jobbigare än att jag kanske förlorar mitt livsverk, säger Janne Andersson, som i nästa andetag, med bestämd röst konstaterar:

ANNONS

– Men det kommer vi inte att göra.

Det verkar finnas en optimist i Janne Andersson som inte kommer att ge upp i första taget. Ägandet i Moment Group har spätts ut genom åren när det har behövts kapital för att växa.

– Jag har fortfarande en halv miljon aktier, men det går jag inte och tänker på, jag tänker inte ens på det.

– Mer på skapelsen, strukturen, processerna, alla duktiga människor i bolaget och över en halv miljoner människor som har kollat på våra produktioner varje år. Det brinner jag för, säger Janne Andersson.

Så du tror på en räddning av bolaget i elfte timmen, att det kommer in nya finansiärer?

– Ja, absolut, jag är övertygad om att vi tar oss igenom det här, vi har redan grunden och vi har produktioner på våra teatrar som är klara för start i september. Så det är inte att starta om från början, men det har varit ett rejält hack i rälsen nu i slutet.

Janne Andersson säger att han upplever ett stort stöd från människorna i Falkenberg nu när marken gungar under honom.

– Jag får uppmuntrande meddelande på messenger från personer som tänker på oss. Det är vänner som visar sitt stöd, men även människor som jag inte känner så väl. Även när jag går på stan känner jag den stöttningen. Falkenbergare är duktiga på att ge en stöttning.

ANNONS

– Vi kommer kämpa ända in i kaklet och nu är det minuter ifrån att det inte går längre. Men jag har goda förhoppningar och blir glad när Otto Drakenberg, som är tillförordnad vd på Moment Group säger att han också har det. Det är han som sitter mitt i elden.

ANNONS