Jakob tar över när fiskaffären startar om

Han fiskades upp från restaurangbranschen och har gått från kaffenörd till matnörd. Butikschefen Jakob Chomieniec blir ny ägare till Hav 52° i Falkenberg.

ANNONS
|

Affären vid Willys säljer färsk fisk och skaldjur med tillbehör. I morgon (torsdag)håller man stängt på grund av ägarbytet. Kassapparaten måste programmeras om och lite annat administrativt behöver fixas. Men från och med fredagen är allt som vanligt igen.

Var med från starten

Hav 52° startades och ägdes av fisk- och skaldjursleverantören Falkenberg Seafood. I början av februari meddelade företaget att anläggningen i Glommen läggs ned, men redan då signalerades att butiken i Falkenberg förmodligen blir kvar.

Den öppnades i mars 2015 och en av de anställda var Jakob Chomienec som efter några månader blev butikschef.

– Min svåger hade jobbet tidigare men slutade av personliga skäl. Jag har ett förflutet inom restaurangbranschen och vi kände varandra därifrån. Det är bra med restaurangfolk bakom disken för att prata om råvaran fisk. Folk som kan inspirera och rekommendera. Inte om hur djupt fisken lever utan mer om hur man kan servera den.

ANNONS

Fiskade mycket själv

Jakob var med om att starta och driva kaffebaren The Lounge som såldes i slutet av 2009. På den tiden kallade han sig kaffenörd. Numera är epitet inte fisknörd utan snarare matnörd.

– Jag har fiskat ofantligt mycket, mest gädda. Rekordet är 10,5 kilo och det är en magisk gräns att komma över tvåsiffrigt på gädda. Den tog jag vid Öströö fårfarm. Där är en mycket bra gäddsjö med grunt vatten.

Lite fritidsfiske blir det fortfarande men inte lika ofta nu när han har familj och företag att ta hand om.

Samråd med sambon

– Det var ingen självklarhet att jag skulle hoppa på det här. Men efter noga övervägande och i samråd med min sambo, som får dra ett stort lass hemma, bestämde jag mig. Entreprenören i mig har skrikit lite grand och detta är en väl fungerande verksamhet.

Några större förändringar blir det inte i butiken till följd av ägarbytet. Personalen blir i stort sett densamma och ingen har blivit uppsagd. En har slutat, men det var bestämt sedan tidigare då han ville gå vidare med annat.

Framtidens mat

– Fisk är framtidens mat och det jag brinner för. Hemma hos mig äter vi det i alla fall fyra dagar i veckan. Fisk har mycket mindre miljöpåverkan än andra proteinråvaror och är något vi människor behöver då det är nyttigt för både knoppen och kroppen, menar Jakob.

ANNONS

Skaldjur, strömming, sej, röding och torsk är populärt hos falkenbergarna.

– Många tror att fisk är en svår produkt att arbeta med men jag brukar säga att det är snabbmat. Det är mycket lättare att misslyckas med kött och kyckling.

Lite om: Jakob Chomieniec

Ålder: 34 år

Familj: Sambo, två barn och hund.

Bor: Villa i Falkenberg.

Intressen: Mat och min familj. Fisket var min stora passion förr, men det hinner jag inte så ofta nu.

Bakgrund: Född i Polen men har bott i Falkenberg i stort sett hela sitt liv. Flyttade dit som 3-åring med mamma, en bror och två systrar.

Favoriträtt: Halstrad torskrygg med brynt smör, knaperstekt sidfläsk, hackat ägg, riven pepparrot och någon form av delikatesspotatis.

Aktuell: Är från 1 juni ny ägare till Hav 52°.

ANNONS