"Jag trodde först det var en delfinunge"

Diana Berlánsky och hennes sambo var ute på morgonpromenad på Skrea strand när de såg något ovanligt. I vattenbrynet satt en fiskmås och hackade på något som såg ut som en blank sten – med en fena.

ANNONS
|

– Vi var ute på promenad med våra hundar på stranden. Så såg vi något som liknade en blank stenkulle. När vi gick närmare såg vi en fena också.

Diana Berlánsky och hennes sambo Michel Ryynänen gick fram till djuret, för att se vad det var och om det levde.

– Jag trodde först att det var en delfinunge. Jag blev överväldigad över att den var så stor.

Se Diana Berlánskys film från Skrea strand:

Hennes sambo tog tag i fenan och drog upp djuret från vattenbrynet. Då forsade det blod ut från ryggen och nacken, som var fulla med bitmärken och hål.

ANNONS

– Jag blev chockad och ledsen över att den inte levde. När vi såg den lite tydligare förstod vi att det nog var en tumlare. Vi såg att magen var vit och kunde googla oss fram till ett svar, säger Diana Berlánsky.

Oavsett vad som spolas upp på stranden så kan det vara svårt att veta vad man ska göra.

– Vi ringde larmcentralen, som tyckte att vi skulle ringa Naturhistoriska museet. På väg från stranden mötte vi några som sa att kommunen var kontaktad, säger Diana Berlánsky.

Kennet Lundin är marinbiolog på Naturhistoriska museet i Göteborg. Han kan bekräfta att djuret på Skrea strand är en tumlare.

– Det finns ganska många tumlare längs med Hallandskusten. Den här har nog dött och sedan spolats i land.

Enligt Kennet Lundin gör man rätt i att höra av sig till kommunen.

– Det är bäst att ringa kommunen om man hittar en tumlare. Vi för statistik på alla fynd men eftersom att de är ganska vanliga gör vi inga tester.

ANNONS