Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

”Jag lockas av tjusiga färger och glans”

Passionen för bakning har tagit Anna Sehlstedt till pralinvärlden. Drömmen är att starta eget, även om det är läskigt att sälja saker som kanske inte blir perfekta.

Röda och blåa står de och blänker på köksbänken. Praliner där alla steg i tillverkningen blivit exakt rätt, och det är ingen slump att det är så.

– Jag frågade och läste på mycket innan första försöket, gör man det blir förutsättningarna bättre för ett bra resultat, säger Anna Sehlstedt.

I våras bestämde hon att det var dags att ta sig an utmaningen att göra praliner. Anna har alltid bakat kakor och tårtor i alla dess former och färger, men att tillverka en perfekt pralin kräver mer förberedelse, noggrannhet och smaksäkerhet.

– Det är många steg innan pralinen är klar, och man måste vara noga med alla. Jag skulle gått en kurs i våras som blev inställd.

Med hjälp från en grupp på sociala medier och videoklipp har hon lyckats på egen hand.

Pralinens yta är viktig

Blir chokladen feltempererad i ett av stegen är risken att ytan blir matt.

– Jag lockas av tjusiga färger och glans. Det är riktigt coolt att kunna vinka i glansen.

Till vardags jobbar Anna Sehlstedt på Region Halland som samordnare. Men en dröm vore att kunna gå ner i tid och ägna sig åt pralintillverkning. Kanske kan det bli verklighet, hon har redan fått två beställningar och till Halloween är tanken att pralinsugna ska kunna beställa en ask med läskigt goda och färgglada praliner.

Men helt lätt att sälja sina verk är det inte.

– Det är lite nervöst, tänk om de inte ser ut så som jag tänkt mig.

Dock finns det två barn i familjen som gärna äter det som inte blir 100 procent godkänt.

– Vi bakar en del tillsammans, jag och barnen. Vi håller på att ta fram en kaka som ska smaka som Fjällkyrkans vanilj och kardemummabulle.

Noterar vänner favoritsmaker

Anna passar alltid på att baka när något ska firas på jobbet, när de får vänner på besök eller om barnens skolor eller idrottsföreningar ska ha avslutning. Vänner och bekanta är bortskämda med att alltid få smakerna de gillar bäst.

– Jag vet vem som gillar lakrits, vem jag inte ska bjuda på mint och vem som gärna önskar något fräscht. När barnens vänner väljer fika ur frysen noterar jag extra vad de väljer för att sedan kunna fylla på med det och bjuda på deras favorit vid nästa besök.

Jämför tre recept åt gången

Hur många timmar hon har på dygnet är en fråga Anna ofta får. Svaret är att hon sitter sällan still i soffan.

– Praliner tar i snitt fem timmar att tillverka per omgång. Men jag gör några moment åt gången.

Receptläsning ingår också i baktiden. För att hitta det perfekta tillväga gångsättet läser hon inte bara ett recept.

– Jag jämför alltid tre recept för att hitta framgångsfaktorn.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här