Peter Johannesson har lämnat polisväsendet för att driva restaurang i Falkenberg
Peter Johannesson har lämnat polisväsendet för att driva restaurang i Falkenberg

”Jag förstår att många slutar”

Peter Johannesson lämnade jobbet inom polisen för att öppna restaurang

ANNONS
|
Lyssna på personalen. Höj lönerna och utse bättre chefer. Det är Peter Johannesson råd till polisledningen. Peter Johannesson vet vad han pratar om. Efter 35 år inom polisen har han lämnat jobbet för att satsa på något helt annat. – Det blev en toppstyrd och rörig organisation. Efter oräkneliga omorganisationer som aldrig blev till det bättre kände jag att jag hade fått nog. Läs också:Stress och press inom Polisen

Peter Johannesson är inte ensam om att vara missnöjd med den vardag som anställda inom polismyndigheten lever med. Nästan tre av fyra poliser, 73 procent, har under det senaste halvåret funderat på att lämna polisyrket. Var fjärde polis letar dessutom aktivt efter ett nytt jobb. Det visar en nyligen presenterad medlemsundersökning som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet.

Dålig lön är det främsta skälet som anges till att man funderar på att lämna polisen. Hela 82 procent anger dålig lön som främsta anledning till att man funderat på att lämna polisyrket. Mest missnöjda med lönen är poliser under 40 år, småbarnsföräldrar och poliser som tjänar under 27 000 kronor. Dessa grupper är även de som i högst utsträckning funderar på att lämna yrket.

ANNONS

Bättre lön är också ett av Peter Johannessons förslag på hur man ska få personalen att stanna kvar i organisationen.

–Jag förstår att många slutar. Stressen ökar, arbetsuppgifterna blir fler och fler och folk sliter häcken av sig. Istället för att vara ute på gatorna tvingas poliserna sitta inne och skriva rapporter. Dessutom är det dåligt betalt. Lönen måste höjas.

Undersökningen visar också att otydligt ledarskap och beslutsvägar är andra skäl till att många vill lämna polisyrket. Drygt hälften anger det som främsta skälet. Peter Johannesson har en lösning.

– Gå tillbaka till den organisation som vi hade tidigare. Nu har man splittrat upp personalgrupperna och man vet aldrig vilka man ska jobba med. Tidigare var sammanhållningen bättre och tryggheten större. Det är viktigt i vårt yrke, säger Peter Johannesson.

Han har varit civilanställd vid polisen i Göteborg under hela sin karriär. Han började som 1976 och hann med ett uppehåll på sex år i början på 1990-talet.

–Jag öppnade en handelsträdgård och två blomsteraffärer i Stenungssund. När jag blev långtidssjukskriven på grund av diskbräck tvingades jag sälja rörelsen.

När diskbråcket var läkt sökte sig Peter Johannesson åter till polisen. 1999 blev han föreståndare för vaktkonstaplarna och hade 80 fastanställda och 30 timanställda under sig. I den rollen hamnade han ofta i grupper som hade till uppgift att ta fram nya förslag på organisationer.

ANNONS

– Jag upplevde att ingen lyssnade på vad vi som satt inne med erfarenheter hade att säga. Om man hade handskats med ett aktiebolag på sammas sätt som den organisationen sköttes hade det blivit konkurs för längesedan.

Till sist var måttet rågat och sedan några månader tillbaka är polishuset på Skånegatan i Göteborg inte längre hans arbetsplats. Det samma gäller hustrun Heidi som också har en lång karriär inom polisen i Göteborg bakom sig. Nu har Peter och Heidi flyttat till ett radhus på Arvidstorp i Falkenberg. De har lämnat sitt före detta hem, en villa vid havet i Ödsmål, utanför Stenungsund. Numera slipper de pendla 14 mil om dagen och tillvaron ser helt annorlunda ut än tidigare. Sedan en tid tillbaka driver de restaurang på Stortorget i Falkenberg tillsammans med Peters son Fredrik som är kock och sonens sambo Jenni som också har restaurangerfarenhet.

–Det här är jätte- jätte- jättekul och hårt. Vi är mycket glada och tacksamma för kundernas positiva bemötande. Jag gör allt som inte har med matlagning att göra och jag stortrivs, men ibland kan jag sakna mina gamla arbetskamrater.

ANNONS